Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Legumele proaspete sunt primele pe lista alimentelor atunci când vine vorba despre sănătate. De aceea, şi sucurile obţinute din acestea sunt la fel de recomandate, multe dintre ele ajutând la tratarea anumitor afecţiuni sau cel puţin la ameliorarea stării de sănătate, întrucât aduc un aport ridicat de vitamine şi de minerale organismului.

Fluidizează sângele
Sucul de roşii este ideal în primul rând pentru inimă, întrucât acesta are proprietatea de a micşora vâscozitatea sângelui, prin urmare reduce riscul afecţiunilor vasculare, precum cardiopatia ischemică sau insuficienţa cardiacă. În acest sens e nevoie să se ţină o cură în care să se bea 200 ml de suc de roşii de trei ori pe zi, timp de o lună. Atenţie însă! Acesta se bea imediat după preparare.

Cel de ardei gras previne balonarea
Persoanele care au probleme cu părul, fie le cade, fie este lipsit de strălucire şi se toceşte rapid, e bine să facă o cură cu suc de ardei gras. Datorită conţinutului bogat în siliciu, sucul de ardei gras întăreşte nu doar rădăcina firului de păr, ci şi unghiile. În plus, e util în caz de crampe sau de balonare. De preferat e să se bea proaspăt, cu înghiţituri mici, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. În plus, trebuie menţionat faptul că este mai eficient în combinaţie cu alte sucuri: o parte suc de ardei gras, două părţi de suc de spanac şi două de suc de morcovi.

Ţelina drenează bila, iar cartoful vine de hac ulcerului
Sucul de ţelină este depurativ natural, stimulează transpiraţia, drenează bila şi elimină gazele intestinale dacă se beau zilnic câte trei pahare cu suc pentru 15-20 de zile. Apoi, sucul de cartofi tratează ulcerul. Pentru un gust uşor de suportat e bine să fie băut în amestec cu suc de morcovi, timp de o lună, câte o jumătate de pahar cu suc de patru ori pe zi. Pentru diabetici este suficientă o cură de zece zile.

Cel de castravete, ideal în bolile de rinichi
Un alt aliment pe care îl folosim de obicei la salată, castravetele, poate fi făcut şi el suc. Acesta e recomandat, de obicei, fie în combinaţie cu sucul de morcovi şi ridiche neagră, fie cu sucul de morcovi şi sfeclă roşie. La fel ca în cazul celui de roşii, e nevoie de 200 de mililitri de suc de castraveţi, însă combinat cu un amestec în părţi egale de 200 de mililitri din produsele mai sus menţionate. O cură de o lună poate dizolva pietrele la rinichi, în plus, sucul de castraveţi este un bun diuretic şi dă rezultate în bolile de rinichi, cum este litiaza renală.

Sfecla roşie coboară valorile tensiunii
Persoanele care au tensiunea mare e indicat să bea suc proaspăt de sfeclă roşie, câte un pahar pe zi, în trei reprize.
Sucul de ceapă combate ateroscleroza. La sucul obţinut dintr-un kilogram de ceapă roşie se adaugă 300 de grame de miere. Se pune sucul la frigider şi se iau câte 50 de mililitri pe zi, timp de trei-patru luni.

Pont! Lichidul obţinut din sparanghel este bun diuretic, iar în combinaţie cu cel de ţelină alungă oboseala.