Lichenii nu au organul vegetativ bine diferenţiat (vegetale taliforme), iar înmulţirea se realizează prin fragmentarea talului său, prin corpurile de fructificaţie ale ciupercii. Majoritatea au în constituţie o ascomicetă ca ciupercă şi o algă verde sau albastră, fiind simbiotice inferioare, formate din unirea unei ciuperci filamentoase cu o algă unicelulară.
Indicatori ecologici
Nu apar niciodată unde este poluare, deoarece sunt foarte sensibili la vaporii de sulf şi la oxizii acestuia şi au un rol important în natură, ei ajutând la instalarea treptată a vegetaţiei. Gama de utilizare a lichenilor este foarte variată, începând de la fitoterapia şi continuând cu industria farmaceutică, alimentară, cosmetică şi chimică (se extrag substanţe pure, uleiuri volatile, substanţe gelatinoase, alcool, turnesol etc.).
Acţiune distructivă a germenilor patogeni
Lichenii ajută la prevenirea unor infecţii respiratorii sau gastrice, inclusiv a ulcerului. Nu sunt eficienţi în faţa bacteriilor gram (Escherichia coli, Salmonella, Shigella), dar, în schimb, au acţiune distructivă asupra unor germeni patogeni (bacilul Koch, Pneumonococi etc.).
Adjuvanţi de top
Tratează catarele gastrice şi intestinale, ameliorează astmul bronşic, bronşitele, pneumoniile, vindecă steatoza hepatică şi este un foarte bun antianorexic. Întăreşte imunitatea şi este adjuvant în vindecarea cancerului, tiroidelor, SIDA, tuberculozei şi diabetului.
Tonici generali
Extractele de licheni sunt pentru organism tonice generale şi se folosesc sub formă de infuzie, tinctură sau decoct. Infuzia şi decoctul se pregătesc din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă. Se beau trei ceaiuri pe zi. Dacă se folosesc lichenii după extracţia hidroalcoolică, aşa cum sunt majoritatea ceaiurilor de acest fel din comerţ, cantitatea de materie primă se dublează. Preparatele pentru gargară trebuie să fie de două-trei ori mai concentrate. Tinctura se obţine din 20 g tal de licheni la 100 ml alcool de 70 de grade. Timpul de macerare este de zece zile. Se administrează zilnic, înainte de mese, câte cinci linguriţe diluate în apă călduţă.
Claudia Stan