de Gabriela Niculescu
De mii de ani, tratamentele naturiste au avut succes, dar terapia cu produse apicole (apiterapia) a avut rezultate uluitoare. Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, cocteilurile apicole au vindecat o sumedenie de boli şi de afecţiuni, pornind de la banalele răceli şi terminând cu diverse forme de cancer. Unul dintre elementele extrem de importante pe care le poate conţine un cocteil apicol este jeba.
Combate anemia
Jeba e un produs din polen, făcut de mâna omului, ce imită parţial prin compoziţie şi metoda de preparare procesul de fermentare a păsturii din stupină (locul în care trăiesc familiile de albine şi în care sunt aşezaţi stupii lor).
Jeba este un preparat natural delicios, aromat şi hrănitor, ideal pentru momentele după-amiezii, când sunteţi obosiţi şi lipsiţi de vlagă.
Datorită adaosului de miere şi stafide e uşor acceptată de copiii pretenţioşi, fiindu-le indicată ca tonic natural.
Acest produs apicol este un bun tonic hepatic şi antianemic, fiind indicat în afecţiuni hepatice, digestive, denutriţie proteică, stări de oboseală, astenie, nevroze şi insomnii.
Mod de preparare
Jeba conţine polen în proporţie de 82%, miere, stafide, suc de lămâie, ulei de măsline şi apă, toate acestea într-o proporţie aproximativ egală. Se omogenizează compoziţia şi se păstrează la rece în borcane, amestecând zilnic cu o lingură de lemn sau de plastic, pentru a evita oxidarea. Jeba se poate găsi şi gata preparată la magazinele cu profil apicol şi la târgurile apicole.
• Cocteilul jeba este contraindicat celor alergici la polen.