de Mariana Borloveanu
- Leacuri mănăstireşti
Pentru mulţi dintre noi fiecare zi înseamnă o nouă luptă. Cei care, din păcate, au de dus crucea grea a cancerului, trebuie să înveţe totul despre această perfidă şi necruţătoare boală. Părintele Porfirie de la Mănăstirea Neamţ ne-a dăruit un secret al lutului galben, iar maica Fevronia de la Mănăstirea Polovragi ne-a învăţat cum trebuie luptat cu boala şi mai ales cum poate fi aceasta învinsă. Şi, pentru că toate aceste leacuri le-am aflat în peregrinările noastre prin mănăstiri, fiecare remediu trebuie întregit cu o rugăciune.
Acele de pin stopează tumorile incipiente
Încă din secolul al XIX-lea cei care îşi duceau viaţa mai mult în natură, cu precădere în păduri, mestecau zilnic ace de pin odată cu venirea toamnei. Ceea ce de obicei era un aliment menit să astâmpere setea, ulterior a devenit un leac de mare preţ şi asta datorită aportului de vitamine A şi C. Maica Fevronia de la Mănăstirea Polovragi, toată viaţa a avut un leac împotriva oricărei boli. Este vorba de ceaiul de ace de pin, a cărui reţetă a moştenit-o de la maicile de la Mănăstirea Govora. Ea îi spune „Universal”. Înainte de toate, se culege cam o mână cu ace de pin dintre cele mai verzi, din vârful crengilor. Acestea se mărunţesc până când este umplută cam o jumătate de cană. Se pune toată tocătura într-un ibric cu apă clocotită (cam 500 ml) şi se lasă la fiert, la foc potrivit, timp de 20 de minute. Se ia ibricul de pe foc şi se acoperă cu un capac, lăsând totul astfel zece ore, după care ceaiul se strecoară şi se păstrează în frigider.
Se recomandă a se consuma pe parcursul a două zile, înaintea meselor principale. Această cantitate se prepară din două în două zile, iar tratamentul durează 30 de zile. Ceaiul din ace de pin are efecte benefice asupra muşchilor netezi care încadrează venele sangvine, ameliorând oboseala muşchilor şi întărind nervii oculari. Cel mai relevant efect al acestui ceai este acela de a stopa evoluţia tumorilor aflate în primul stadiu. De asemenea, persoanele bolnave de tuberculoză care beau acest ceai nu vor mai scuipa sânge. Maica spunea că acela bea tot anul ceai de ace de pin, nu va şti niciodată ce este răceala sau bolile respiratorii.
Astragalusul împiedică metastaza
Planta de astragalus este considerată una dintre cele mai valoroase plante medicinale din lume. Astăzi face parte din cele 50 de plante tămăduitoare ale chinezilor, Huang Qi, cum mai este numită, fiind considerată un elixir revitalizant. Călugării tibetani foloseau astragalus în situaţii de izolare totală, ca energizant. Este de mare ajutor şi în cazul retenţiei de apă şi pentru reducerea setei excesive.
În stare naturală are cea mai mare eficienţă, consumându-se 100 g de plantă crudă pe parcursul unei zile, mestecată foarte încet. Acest tratament durează 30 de zile (o zi da, una nu), dacă este făcut pentru imunitate şi 60 de zile pentru bolnavii care au formaţiuni tumorale. Astragalus ajută la oprirea procesului de proliferare a celulelor maligne şi împiedică apariţia metastazelor. Rădăcina de astragalus (cel mult 20 g) se poate mesteca între dinţi până când se simte o sevă specifică plantei crude. Se procedează astfel timp de nouă săptămâni.
Trebuie avut grijă de unde se procură planta de Astragalus. Se poate găsi şi sub formă de capsule, dar doza trebuie recomandată de un specialist, pentru că se impune un tratament personalizat.
Măcrişul este imunostimulator
Frunzele de măcriş aduc un aport considerabil pentru organism în ceea ce priveşte conţinutul de vitamine (A, C, D, E, complexul de vitamine B) şi minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, siliciu, cupru), dar şi un important conţinut de acid oxalic. Clorofila măcrişului ajută la oxigenarea vaselor sângelui şi a tuturor celulelor organismului. De asemenea, celulele tumorale sunt blocate în evoluţia lor.
Rădăcina măcrişului este utilizată de secole şi în tratarea afecţiunilor pielii şi a intoxicaţiilor cu metale grele. Aceasta ajută într-o mare măsură la menţinerea echilibrului fizic şi psihic, în tratamentul bolilor canceroase. În mănăstiri, măcrişul se culege în lunile mai-iunie şi se usucă la umbră, în vederea tratamentelor de leac, practicate de vechii călugări. Cinci linguriţe cu această pulbere se pun într-un borcan de sticlă, după care se adaugă cinci linguriţe cu miere de mană şi o mână de frunze uscate cu măcriş, care în prealabil se freacă între palme. Se amestecă totul şi se consumă pe parcursul unei zile, câte o linguriţă cu un sfert de oră înainte de cele cinci mese. Cura recomandată este de trei luni, măcrişul fiind adjuvant împotriva bolilor tumorale maligne şi benigne. Efectul imunostimulator al plantei, mobilizează organismul să elimine pe cale naturală formaţiunile tumorale.
Pentru o cură completă ce ajută la oprirea evoluţiei tumorilor şi chiar a metastazelor se folosesc 16 kg de lut galben. Tratamentul durează cinci zile, cu zece zile pauză, apoi alte cinci zile. În tot acest timp, inclusiv în zilele de pauză, nu se va consuma niciun fel de proteină animală şi se vor bea zilnic doi litri de ceai de soc şi 300 ml suc de sfeclă roşie. Iată cum se procedează:
- în prima zi se pun în copaie (sau în cadă) 2 kg de lut, care se dizolvă în patru litri de apă rece. Peste aceasta se adaugă şase litri de apă clocotită, după care se amestecă până la omogenizarea completă. Se intră cu tot corpul în vasul de baie şi se masează cu apă timp de 20 de minute, în special regiunile afectate de tumori. Se acoperă apoi tot corpul cu un pled sau un halat gros de baie şi se stă aşa timp de o oră;
- în cea de-a doua zi se procedează la fel, cantitatea de lut fiind însă dublă (4 kg), iar cea de apă este de 20 litri - din care 10 litri apă rece şi 10 litri apă fiartă;
- în ziua a treia se vor folosi 8 kg de lut şi 40 litri de apă, iar după baie, apa se va păstra în cadă până în ziua următoare;
- în ziua a patra, peste apa cu lut din seara precedentă se vor mai adăuga încă 2 kg de lut galben şi 20 de litri de apă fiartă. După baie, apa cu lut va rămâne şi de această dată în cadă;
- în ziua a cincea se vor mai adăuga doar 30 litri de apă fiartă, se va omogeniza totul complet şi se va sta cu tot corpul în baie timp de 15 minute.
Pe parcursul celor cinci zile se vor pune cataplasme cu lut galben (100 g lut şi 100 ml apă caldă), de două ori pe zi, în locurile în care există tumori. Părintele Porfirie de la Neamţ, care ne-a dezvăluit leacul cu lut galben, a mai adăugat că unul dintre cele mai puternice remedii împotriva durerilor tumorale rămâne şi de această dată tot rugăciunea.
Atenţie! Din cauza conţinutului ridicat de acid oxalic, măcrişul este contraindicat persoanelor cu afecţiuni reumatice sau renale.