de Liliana Simidon
Colita reprezintă o inflamaţie a colonului, partea finală a intestinului gros. Aceasta este însoţită de o durere severă în abdomen, de nevoia stringentă şi frecventă de a defeca - uneori cu sângerare -, iar pofta de mâncare se diminuează. Toate acestea determină o stare accentuată de slăbiciune, precum şi nevoia de a dormi. Din fericire, natura are leacuri şi pentru această problemă.
Principala cauză: stilul de viaţă nesănătos
Cauzele principale care determină instalarea colitei sunt: obiceiurile alimentare nesănătoase, constipaţia netratată ce se menţine o perioadă lungă, excesul de medicamente - în special antibiotice - şi un stil de viaţă stresant. E bine de ştiut că persoanele care au anumite alergii alimentare sunt predispuse către colită.
Atunci când episoadele de diaree alternează cu cele de constipaţie, fenomenul este denumit sindromul colonului iritabil.
Există două tipuri de colită, la care simptomele diferă. Astfel, în cazul colitei de fermentaţie apar eructaţii, flatulenţă, neregularităţi în eliminarea scaunului. În colita de putrefacţie apar dureri de cap, insomnie, vertij, diaree, stare generală de disconfort şi, în final, neurastenie.
Evitaţi pâinea, dulciurile şi prăjelile
Pentru tratarea colitei este important să aveţi un regim alimentar disciplinat. Astfel, este important ca pentru o perioadă să renunţaţi la crudităţi, dacă este vorba despre colită de fermentaţie şi să consumaţi doar alimente preparate termic, fierte sau gătite la aburi. Dacă însă suferiţi de colită de putrefacţie, atunci este imperios necesar să renunţaţi la alimentele de origine animală.
Consumaţi cât de des puteţi cereale integrale, în special orez, fructele preparaţi-le sub formă de compot, evitaţi produsele de patiserie, pâinea albă, pastele şi făina albă, în general, dulciurile, alimentele prăjite şi băuturile alcoolice.
Nu folosiţi excesiv condimentele în mâncare, în special cele foarte picante (ardei iute, piper negru) sau chiar cele aromate, dar într-o cantitate foarte mare. Acestea pot avea un efect dăunător în cazul acestei afecţiuni. Totuşi, o cantitate moderată de condimente „blânde” vă poate fi de ajutor.
Consumaţi fiertură de tătăneasă şi răchiţan
Remediile din natură recomandate în cazul colitei sunt bazate pe o combinaţie de plante astringente şi emoliente, menite a stopa procesul inflamator şi a reface mucoasa intestinală. Astfel, beţi câte două-trei căni pe zi din următoarea combinaţie de plante: tătăneasă, gălbenele, răchiţan, chimen, anason şi fenicul.
Laptele de cocos şi gelul de aloe ajută, de asemenea, la refacerea mucoasei intestinale.
Recomandări
IBS LAXA - eficient în tratarea colitei, pentru a scăpa de constipaţie, de flatulenţă, de colici, de dispepsie, dar şi în caz de scădere a apetitului şi indigestie. Înlătură durerile din regiunea anală şi urinară provocate de blocajele ce apar în desfăşurarea tranzitului intestinal. Administrare: o tabletă de trei ori pe zi.
DIGESTIE UŞOARĂ - ajută la buna desfăşurare a procesului de digestie - în cazul digestiei lente - în balonări, stări de greaţă, indigestie, în cazul unor dureri de cap, dar şi după o masă copioasă, mai ales înainte de culcare. Administrare: două-trei căni pe zi.
• De ajutor sunt şi supozitoarele cu propolis şi ceară, menţinute peste noapte.