de Cătălina Tăgârţă
Acru la gust, dar dulce pentru sănătate. Oţetul de mere e unul dintre cele mai vechi medicamente folosite de oameni. Acesta a fost menţionat pentru prima oară în tratatele de medicină egiptene scrise în urmă cu mai bine de trei milenii, şi tratează mai multe afecţiuni, de la reumatism, colecistită, anemie, indigestii şi hipoaciditate până la obezitate, fiind un aliat de nădejde în curele de slăbire.
Elimină mătreaţa
E sezonul merelor, aşa că cine are astfel de pomi în curte, răbdare şi puţin timp la dispoziţie e păcat să nu facă oţet de mere. Acesta este foarte sănătos şi poate fi folosit atât în bucătărie, la prepararea mâncărurilor sau a salatelor, pentru tratarea unor afecţiuni, cât şi în scop estetic. De exemplu, multe persoane îl folosesc la limpezirea părului după baie - în loc de balsam - pentru a stopa căderea firelor, a elimina mătreaţa şi a avea o podoabă capilară rezistentă şi strălucitoare.
Redutabil antiinflamator
Reumaticii resimt cel mai bine apropierea toamnei, de aceea e indicat să facă o cură cu oţet de mere. Pentru ameliorarea simptomelor se iau zilnic, de trei ori, câte o linguriţă cu oţet de mere amestecată cu una cu miere, timp de trei luni. Niciunul dintre cele două produse nu fac niciun rău organismului. Din contră, mierea are numai beneficii, iar oţetul este puternic detoxificant, acţionează ca un antiinflamator pentru articulaţii şi împiedică procesele de îmbătrânire şi de degenerare a cartilajelor şi epiteliilor.
Util în colecistită
Pentru colecistită sau afecţiunile bilei se recomandă una-două linguriţe cu acest lichid cu 10 minute înainte de fiecare masă, iar în caz de hipoaciditate sau indigestii frecvente e bine ca, atât înainte de masă cu cinci-zece minute, cât şi la un sfert de oră după masă, să se bea un sfert de pahar cu apă în care s-a adăugat o linguriţă cu oţet de mere. Mai mult, produsul stimulează funcţiile hepatice şi duce la eliminarea toxinelor din corp.
Inhalaţii contra migrenelor
În caz de probleme hepato-biliare sau constipaţie care dau migrene e bine să se ia două linguri cu oţet în puţină apă şi: fie să se facă frecţie cu oţet de mere în zona tâmplelor şi deasupra cefei, fie inhalaţii ale vaporilor de oţet deasupra unui vas plin, timp de cinci minute.
Contribuie la asimilarea fierului
Copiilor anemici le este indicat să ia o linguriţă cu miere amestecată cu una cu oţet de mere înainte de masă. Oţetul stimulează apetitul şi ajută la asimilarea fierului şi a altor minerale esenţiale din alimente, stimulează sistemul nervos central, induce o stare de vioiciune şi tonus.
„Topeşte” grăsimea
În curele de slăbit, oţetul de mere poate fi folosit în felul următor: dimineaţa, pe stomacul gol, se bea un pahar cu apă amestecat cu două linguriţe cu oţet de mere, iar pe parcursul zilei, după fiecare masă, se bea câte o jumătate de pahar cu apă amestecat cu o singură linguriţă cu oţet de mere şi două cu miere. Cura se ţine timp de şapte zile, după care urmează o pauză de o săptămână şi, dacă doriţi, o puteţi relua.
Cum se prepară
Pentru a prepara oţet de mere în casă aveţi nevoie de: cinci kilograme de fructe, cinci litri de apă caldă, 500 de grame de miere şi 50 de grame de drojdie proaspătă. Merele se dau pe răzătoarea mare, se pun apoi într-un borcan de 10 litri, iar peste ele se adaugă drojdia şi apa caldă. Se acoperă vasul cu un tifon şi se aşază într-un loc întunecat, preferabil la 23-28 de grade Celsius. Timp de două săptămâni se amestecă produsul cu o lingură de două ori pe zi. După această perioadă se strecoară şi se storc resturile de fructe rămase în tifon, iar zeama obţinută se pune din nou într-un borcan curat. Abia acum se adaugă mierea, se amestecă până se omogenizează şi se acoperă cu tifon, lăsându-se din nou la fermentat în loc călduros şi întunecat până se formează o peliculă foarte groasă deasupra (trei-patru săptămâni). În tot acest timp nu se mai umblă la el, iar abia când e gata se îndepărtează pojghiţa de deasupra şi se pune în sticle.
Pont! E foarte util atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, întrucât are proprietăţi antiseptice şi e considerat un antibiotic natural, care ajută la menţinerea sănătăţii şi la stimularea sistemului imunitar.