de Adela Stăncescu
Una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume, armurariul, conţine substanţe care au o acţiune benefică asupra bolilor ficatului. Seminţele s-au dovedit a fi şi un bun antitoxic, ajutând organismul să reziste chiar şi împotriva unor otrăvuri puternice.
Cultivat pentru industria farmaceutică
Plantă ţepoasă care ajunge la un metru înălţime, armurariul este originar din sudul Angliei, iar cu timpul s-a răspândit în Australia, Noua Zeelandă şi America de Nord. Este cultivat la scară mare pentru industria farmaceutică în ţări ca Germania, Austria, Polonia, Ungaria, dar şi în China şi Argentina. Studiile care s-au făcut în Statele Unite şi Europa au arătat că este unul dintre cele mai puternice remedii naturiste în cazul bolilor ficatului, cu rezultate foarte bune şi în cazul intoxicaţiei cu ciuperci, gaze industriale sau metale grele. La noi creşte în grădinile ţărăneşti din mai multe zone şi este denumit scai pestriţ, arginţică sau crăpuşnic.
Bun pentru icter
Substanţa activă din armurariu este silimarina, extrasă din seminţe, care ajută la regenerarea celulelor ficatului distruse de alcool şi de alte substanţe toxice. De aceea, planta este folosită cu succes în tratamentul hepatitei virale de tip A, B şi C, dar şi pentru icter, insuficienţă hepatică şi ciroză. De asemenea este eficientă pentru dischinezia şi litiaza biliară, bolile splinei, dispepsie, vărsături, dar şi pentru constipaţie şi hemoroizi. Armurariul este indicat şi în cazul hipertensiunii arteriale, menoragiei şi varicelor.
Praful de seminţe, medicament natural
Tratarea acestor afecţiuni se poate face cu praful obţinut din măcinarea fină a seminţelor de armurariu. Se pune un vârf de cuţit cu praf sub limbă şi se ţine timp de zece minute, apoi se înghite cu puţină apă. Se ia de trei ori pe zi şi se face o pauză de 20 de zile, după care se reia. O variantă este şi cura cu ceai, timp de 15-20 de zile, care se poate relua doar după o pauză de două săptămâni. Astfel, se pune o linguriţă cu seminţe proaspăt măcinate într-o cană cu apă clocotită, se acoperă zece minute şi se strecoară. Se pot consuma două căni cu ceai pe zi astfel: prima se bea dimineaţa, înainte de micul dejun cu 30 de minute, iar cealaltă se consumă în două reprize, cu 15 minute înainte de a lua masa.
• Studii recente arată că silimarina şi alte substanţe din seminţele de armurariu împiedică celulele canceroase să se înmulţească şi reduc alimentarea cu sânge a tumorilor.
Pont! Frunzele de armurariu se pot consuma în salate, mai ales pentru afecţiunile digestive.