Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Ştiaţi că alimentele de culoare neagră aduc o mulţime de beneficii organismului uman? Culoarea neagră a produselor alimentare este dată de antocianine, pigmenţi vegetali ce au un rol important în reducerea predispoziţiei către diabet, boli cardiace sau cancer. Mai mult decât atât, alimentele negre sunt infinit mai bogate în antioxidanţi, graţie conţinutului superior de pigment intens. Găsiţi mai jos toate argumentele necesare pentru a introduce în dieta dumneavoastră alimente negre şi sănătoase.

Fasolea neagră stimulează potenţa
Chiar dacă vă aminteşte mai degrabă de boabele prăjite de cafea, fasolea neagră este o adevărată comoară naturală pentru alimentaţie. Furnizează fibrele solubile de care aveţi nevoie, abundă în antioxidanţi, vă ajută să slăbiţi (are foarte puţine grăsimi şi controlează apetitul) şi conţine acid folic şi vitamina B6, ce protejează inima. Fasolea neagră mai conţine şi molibden, un stimulent natural al potenţei.

Ciupercile negre au proprietăţi antitumorale
Ciupercile negre, în special cele din soiul „Shiitake” şi „Black Trumpet”, au o valoare nutriţională ridicată. Este cunoscut faptul că aceste plante au proprietăţi antitumorale şi antivirale, fiind capabile să vindece alergiile severe şi chiar artrita.

Soia neagră fortifică oasele
Soia neagră este bogată în proteine, fibre şi anticianine. Un ceai preparat din boabe de soia negre fortifică oasele şi reduce colesterolul rău.

Lintea neagră e bogată în fier
Mai bogată în fier decât spanacul este lintea neagră, o sursă generoasă de fibre solubile utile în reducerea nivelului de colesterol şi întărirea sistemului imunitar.

Orezul brun conţine antioxidanţi
Despre orezul brun aţi auzit că este mai sănătos decât cel alb, şi asta deoarece conţine mai multă vitamină E, pentru un sistem imunitar de fier şi celule protejate de acţiunea radicalilor liberi. Această cereală binecuvântată conţine chiar mai mulţi antioxidanţi de tip antocianin decât afinele!

Murele ard rapid grăsimile
Aceste fructe delicioase conţin antioxidanţi numiţi polifenoli, substanţe ce reglează metabolismul şi îl ajută să ardă mai rapid grăsimile.

Seminţele negre de susan sunt pline de calciu
Chinezii îşi încep ziua în mod tradiţional cu o băutură din seminţe de susan negre şi apă fierbinte. Ceaiul rezultat este bogat în calciu, fier, magneziu, proteine şi acizi graşi.

Ceaiul negru accelerează metabolismul
Frunzele oxidate ale ceaiului negru energizează, previn cancerul şi accelerează metabolismul.

Puiul Silkie tratează anemia

Puiul din rasa asiatică Silkie are penele albe, însă pielea, carnea şi oasele sale sunt negre. Până şi în România există crescătorii cu acest tip de pasăre domestică, graţie calităţii sale nutriţionale deosebite. Carnea este bogată în fier, dietetică şi un real tratament pentru anemie şi alte afecţiuni sangvine.

• Oţetul balsamic, de culoare neagră, este o combinaţie de orez, grâu şi sorg (o plantă africană foarte nutritivă). Acidul acetic al oţetului balsamic reduce hipertensiunea arterială, colesterolul rău şi previne afecţiunile cardiace.