de Loredana Toma
Pe cât de simplu şi comun este numele cartofului sălbatic, pe atât este de utilizat din moşi-strămoşi. Iar lista beneficiilor sale este destul de lungă. Nelipsită din „farmacia” mayaşilor şi a aztecilor, planta cu frunzele de un verde intens şi cu formă de inimă este un aliat de seamă al femeilor atât pentru durere, cât şi în cosmetică, ajutând, de asemenea, la creşterea sânilor şi a libidoului. Calmează durerile reumatismale, are proprietăţi antispastice şi antiinflamatoare. Tradiţional, cartoful sălbatic este folosit ca tratament adjuvant în tuse, greţuri matinale, tulburări digestive şi dureri provocate de iritaţia nervilor.
Asigură funcţionarea optimă a glandelor hormonale
Nu degeaba una dintre denumirile populare ale acestei plante este „aliatul femeilor”, mai fiind cunoscută şi ca „rădăcina reumatismului”, „oasele diavolului” sau „Yuma”. Această plantă este originară din Mexic şi America de Sud. Plantă mare, agăţătoare, cu frunze netede pe partea superioară, în formă de inimă, ce cresc în grup de patru pe nodurile de pe tulpini, are flori verzi gălbui şi cresc sub formă de mănunchiuri, axilar frunzelor. Rădăcinile sunt dense şi cărnoase (rizomi cu diametrul de 10 cm, utilizaţi în fitoterapie), iar tulpinile sunt încolăcite şi ajung până la 6 m lungime. Cartoful sălbatic ajută la calmarea tuturor tipurilor de spasme, inclusiv a celor de tip menstrual, dismenoree, dureri uterine sau ovariene. Nici sistemele urinar, respirator sau nervos nu sunt lăsate deoparte, întrucât cartoful sălbatic asigură o funcţionare optimă a glandelor hormonale. Este un bun echilibrant după avort, ajutând la normalizarea hormonilor, iar în timpul sarcinii împiedică retenţia de apă şi taie greţurile sarcinii.
Menţine sănătatea şi estetica sânilor
Experţii în cancerul de sân recomandă cartoful sălbatic atât pentru că menţine sănătatea ţesutului mamar, cât şi pentru faptul că ajută la creşterea sânilor. Pudra acestei plante este folosită în fabricarea loţiunilor pentru masarea sânilor. În acest scop, dar şi pentru creşterea libidoului se pot lua între 40 şi 120 de picături de extract de plantă pe zi, timp de minimum două luni. Pentru producţie de hormoni se ia în funcţie de greutate şi de vârstă. Planta este contraindicată femeilor care au fost deja diagnosticate cu cancer mamar, ovarian, uterin sau prostatic, cu fibrom şi femeilor însărcinate sau copiilor.
Leac pentru Alzheimer, reumatism, digestie, colesterol
Pentru că este o plantă „bună la toate”, nici reumatismul nu este sărit din schemă. De asemenea, cartoful sălbatic uşurează digestia, stimulând secreţia bilei şi scade colesterolul şi tensiunea. Pentru digestie, cu 15 minute înainte de masă, se bea o cană cu ceai preparat cu 250 ml de apă clocotită. Spasmele sunt şi ele potolite cu două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită sau 20 de picături de extract lichid cu apă.
Folosită sub formă de cremă cu aplicare locală, această plantă tratează eczemele şi este ingredient principal în industria cosmetică pentru cremele antirid. De asemenea, cazurile de colici, colon iritat, artrite, Alzheimer, crampe musculare sau scleroză în plăci pot fi ameliorate sau chiar tratate cu cartof sălbatic.
Precursor al progesteronului
La începuturile industriei farmaceutice, cartoful sălbatic a fost unul dintre principalele ingrediente ce se foloseau pentru fabricarea hormonilor contraceptivi, având capacitatea de a hrăni aparatul reproducător feminin. Mult timp a fost folosit direct ca şi pilula contraceptivă. Şi pentru că ajută la creşterea sânilor şi a libidoului, planta este una dintre cele mai utilizate tonice naturale pentru sănătatea femeii, fiind totodată folosită şi la fabricarea cremelor vaginale.
• Deoarece tratează colici şi crampe, plantei cu frunze în formă de inimă i se mai spune şi „rădăcina colicilor“.
• Se găseşte în magazinele de produse naturiste sub formă de ceai, tincturi, extract lichid, tablete sau capsule.