de Carmen Ciripoiu
„Prietenul intestinului subţire”, mălaiul, un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, este un real medicament, cu excelente beneficii asupra sănătăţii.
Revitalizează funcţiile sexuale
Cunoscute încă din Antichitate, fierturile pe bază de porumb au fost apreciate la adevărata lor valoare încă de pe vremea lui Cristofor Columb. Potrivit cercetătorilor, un consum zilnic de mămăligă scade riscul de boli psihice, reglează concentraţia de glucoză din sânge, reduce cantitatea de colesterol din sânge şi, nu în ultimul rând, revitalizează funcţiile sexuale. Astfel, banala mămăliguţă ne face să trăim mai mult, fiind direct răspunzătoare de longevitate. Să reţinem că 100 g de făină de porumb au doar 351 de calorii, în timp ce 100 g de pufuleţi conţin 520 de calorii.
Vine de hac pneumoniei
Vă mai aduceţi aminte de celebrele cataplasme pe care bunicii noştri le foloseau? Amintiţi-vă aşadar de acestea şi folosiţi-le cu încredere. Împotriva durerilor în gât şi a răcelilor se foloseşte următoarea metodă: se pun pe o tablă încinsă două linguri cu mălai, apoi se stă aplecat peste fumul produs. Seara, înainte de culcare, se consumă un terci de mămăligă, în care se pune puţin unt. Pentru a veni de hac unei pneumonii ce nu vă dă pace, folosiţi tot celebra mămăliguţă, care se pune pe zona pieptului atât de fierbinte cât suportă pielea şi se ţine timp de un sfert de oră. Se înlătură, apoi se şterge pielea cu un tampon înmuiat în alcool. Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată. Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor, pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite.
Combate gastrita hiperacidă
Celor care suferă de urcior li se recomandă mămăligă caldă pusă pe pleoape, în zona bolnavă, cataplasmă care trebuie să fie schimbată cât mai des posibil. Cei care au probleme cu obezitatea pot consuma mămăligă din belşug, ca şi persoanele care suferă de somnolenţă sau hipotiroidie. Pentru tratamentul obezităţii se recomandă următoarea dietă: la micul dejun se consumă mămăligă fierbinte, cât mai crudă, amestecată în mod tradiţional cu un ou moale şi lactate. La prânz folosiţi alimente normale, dar nu mâncaţi pâine, ci doar mămăligă, iar la cină se recomandă lapte bătut sau iaurt cu mămăligă. Nu în ultimul rând, mămăliga vindecă gastrita hiperacidă şi ulcerul, datorită efectului de reducere a acidităţii. Consumată frecvent, mămăliga ameliorează şi reumatismul, diabetul, anexita, metroanexita, litiaza renală şi chiar hepatita, fiind de ajutor şi în afecţiuni ca dischinezia biliară, dispepsia, colecistita. Pentru stimularea creşterii părului, foarte eficient este masajul cu mălai. Cu un pumn cu mălai se masează bine scalpul timp de câteva minute. Se scutură bine mălaiul, dar nu se spală părul. Se repetă tratamentul două-trei zile, abia apoi se spală bine părul.
Detoxificant eficace
Cercetările au scos la iveală faptul că în boabele de porumb se găsesc anumite substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului, prin efectul lor detoxificant ce uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice.
• Secretul unei mămăligi perfecte constă în a pune mălaiul la fiert după ce îl stropiţi cu apă rece, pentru a nu mai face cocoloaşe sau adăugaţi un strop de zahăr vanilat.