de Carmen Ciripoiu
O boală atât de supărătoare ca spondiloza cervicală se poate ameliora cu tratamente naturiste care, pe lângă faptul că dau rezultate excelente, nu sunt nocive, nu atacă alte organe, nu au efecte adverse şi sunt foarte uşor de suportat de toată lumea.
Gimnastica medicală e indicată zilnic
Persoanele care suferă de spondiloză trebuie să aibă în primul rând o alimentaţie echilibrată. Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească pâinea integrală, cerealele, în mod special grâul încolţit, legumele şi fructele proaspete, lactatele degresate, mierea, peştele slab, ţelina sau usturoiul. Se recomandă ca în anotimpul cald să fie făcute cure repetate cu fragi, cireşe, coacăze sau căpşuni, între 1,5 şi 2 kilograme pe zi. De asemenea, se recomandă gimnastica medicală zilnică şi corectarea coloanei cervicale în timpul şi la sfârşitul activităţii profesionale.
Faceţi băi cu fiertură de scoarţă de stejar
Durerile insuportabile cauzate de spondiloză se atenuează simţitor dacă pe locurile dureroase se aplică cataplasme cu fân, paie de ovăz fierte, frunze de varză fierte, ceapă crudă sau frunze zdrobite de vâsc. De asemenea, cataplasmele cu argilă, infuzie de tătăneasă sau seminţe de in reduc procesele inflamatorii. Combinaţia dintre extractul de muguri de jneapăn şi extractul de muguri de viţă-de-vie, câte 34 de picături din fiecare dizolvate în apă, ajută la recăpătarea flexibilităţii la nivelul coloanei vertebrale. Se recomandă o cură de două-trei luni, cu pauză de o lună.
Uleiul de arnică, bun la masaj
Excelente sunt şi frecţiile cu ulei de arnică. Mod de preparare: se pune o mână cu flori tocate într-un borcan cu 200 ml de ulei vegetal. Se lasă la macerat timp de trei săptămâni la soare, apoi se filtrează.
Un remediu excelent sunt şi cataplasmele cu frunze proaspete de iederă, 200 de grame la un litru de apă, fierte timp de 20 de minute, sau băile cu decoct din scoarţă de stejar, doi pumni la trei litri de apă.
Urzica, mereu eficientă
Intern, bolnavilor de spondiloză li se recomandă două căni pe zi cu decoct de muguri de viţă-de-vie, preparat din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă.
Utilă este şi infuzia de salvie, preparată dintr-o lingură cu plantă la o cană cu apă. Se consumă zilnic două căni, timp de o lună.
Să nu uităm nici de infuzia din frunze de urzică. Mod de preparare: 50 de grame de plantă se infuzează timp de 20 de minute într-un litru de apă. Se vor bea patru căni pe zi, între mese, timp de 21 de zile.
La fel de utilă este şi infuzia din flori de coada-şoricelului, o lingură cu plantă la o cană cu apă. Se vor consuma trei căni pe zi, prima cană fiind băută dimineaţa, înainte de micul dejun.
• Bolnavii trebuie să doarmă folosind doar un sul sub ceafă.
• Executaţi zilnic mişcări de rotaţie a capului, până la dispariţia durerilor.