Main menu

header

  Având mai multe proteine decât grâul măcinat şi orezul brun, ovăzul nu numai că ne reduce nivelul de colesterol, dar ne aduce vindecarea în foarte multe afecţiuni. Stop oboselii cronice! În cazul persoanelor care suferă de oboseală cronică, specialiştii în medicină naturistă recomandă următorul tratament: un pahar cu ovăz se spală de opt ori cu apă rece, apoi se pune la fiert în 500 ml de apă, până când aceasta scade la jumătate. Se adaugă două linguri cu miere şi se mai lasă câteva minute la fiert.
  Tratamentul se poate folosi cu succes şi de cei care suferă de tuberculoză, afecţiuni stomacale şi intestinale. Un alt remediu excelent este cel care se obţine dintr-un pahar cu ovăz sau cu fulgi de ovăz la un litru de apă fierbinte. Se fierbe până când amestecul capătă consistenţa smântânei. Se adaugă în decoct aceeaşi cantitate de lapte şi se pune din nou la fiert. După ce s-au răcit se amestecă cele două decocturi şi se dizolvă în ele trei linguri cu miere. Băutura obţinută se bea călduţă, în doze de câte un pahar de două-trei ori pe zi, ca mijloc fortificant. 
  Alungă insomniile
  Consumat sub formă de supă, ovăzul ne scapă de artroză, astenie, astm, insomnie, dureri de rinichi, spondiloză, reumatism, tuse şi poate fi un excelent adjuvant în lupta cu cancerul. La fel de eficient este şi decoctul, ce se prepară în felul următor: 20 g de fulgi se pun în 250 ml apă, se lasă de seara până dimineaţa, după care se consumă treptat. Remediul este foarte bun în afecţiunile interne, inclusiv în litiaze.  Excelentă este de asemenea tinctura preparată din 50 g de seminţe, ce se macină şi peste care se adaugă 150 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine 15 zile, perioadă în care se agită de mai multe ori pe zi, apoi se strecoară. Se recomandă în tratarea insomniilor: 40 de picături la culcare sau câte 20 de picături de trei  ori pe zi, înainte de mese. 
Carmen Ciripoiu
  Eficiente în afecţiuni hepatice Combinat cu ţelina, ovăzul are efecte benefice în cazul colicilor renale, drenării bilei, afecţiunilor hepatice, gastritei acute şi cronice, ulcerului gastric şi duodenal, eliminării viermilor intestinali, diabetului zaharat, gutei, insuficienţei tiroidiene, asteniei fizice şi nervoase, circulaţiei proaste a sîngelui, hipertensiunii arteriale, obezităţii sau demineralizării.  Mod de preparare: rădăcinile de ţelină se toacă şi se introduc într-un borcan, nu mai mult de o treime din borcan. În alt borcan se pun seminţe de ovăz nedecorticate, ce vor ocupa tot o treime din borcan. Seminţele de ovăz se dau printr-o maşină de măcinat, în aşa fel încât să fie doar mărunţite, sfărâmate şi nu transformate în făină. Atât peste ţelină, cât şi peste ovăz se pune apă rece până se umple borcanul, apoi se agită cu o lingură de lemn. Se lasă la macerat timp de 24 de ore, se strecoară şi se amestecă în părţi egale. Amestecul trebuie consumat pe parcursul a două zile.