de Gabriela Bunea
Siminocul este o plantă medicinală ierboasă cu flori galbene, care în popor e cunoscută şi sub denumirea de cireşari sau flori de paie.
Planta are diverse proprietăţi curative datorită substanţelor amare din compoziţie, dar conţine şi flavonoide, săruri minerale sau ulei volatil, care fac din siminoc o plantă deosebită pentru tratarea unui lung şir de afecţiuni.
Infuzia, bun diuretic
Ceaiul din flori de siminoc conţine antioxidanţi utili pentru tratarea diverselor afecţiuni. Astfel, acesta activează secreţia biliară, scade colesterolul, diminuează durerile de ficat, ajută în afecţiunile gastrice şi renale, în colecistite cronice, în gută, în hepatită acută, meteorism, pancreatite, viermi intestinali şi vomă. Totodată, această plantă reprezintă un antidot împotriva otrăvirilor cu metale grele, dar este şi un remediu pentru afecţiunile rinichilor, deoarece funcţionează ca un diuretic şi ajută chiar şi la eliminarea nisipului.
Se beau două căni pe zi
Pentru a prepara ceaiul de siminoc fierbeţi timp de cinci minute o linguriţă cu flori mărunţite în 250 ml de apă şi apoi strecuraţi. Pentru diversele afecţiuni interne, precum ficat, pancreas, stomac sau rinichi se vor consuma două căni cu infuzie pe zi, iar în cazul viermilor intestinali se va bea o cană dimineaţa pe stomacul gol, apoi se va lua un purgativ.
Ceaiul se va bea călduţ, cu înghiţituri mici, cu 10-15 minute înainte de masă. Se poate consuma perioade mai lungi, până la dispariţia simptomelor.
Leac străvechi
În medicina populară, florile de siminoc se fierbeau în rachiu, iar băutura obţinută se bea pentru stimularea secreţiei gastrice, combaterea paraziţilor intestinali şi pentru tratarea diverselor afecţiuni, precum icter, gută sau dureri de articulaţii.
Ponturi!
- Nu are contraindicaţii şi nu interacţionează cu medicamentele;
- Infuzia concentrată de siminoc ajută la îndepărtarea celulelor moarte şi vindecă acneea, dermatitele şi furunculele;
- Pentru tratarea hepatitei acute, foarte bună este şi tinctura de flori de siminoc - se vor lua câte zece picături de trei ori pe zi.