de Gabriela Bunea
Denumită popular şi argintură, urechelniţa este o plantă medicinală folosită atât pentru uz intern, cât şi extern, pentru tratarea mai multor afecţiuni. Creşte ca floră spontană în Europa, iar la noi e întâlnită în zonele calcaroase.
Distruge microbii
Urechelniţa este o plantă care creşte până la 60 cm înălţime şi are tulpina ramificată spre vârf. La baza tulpinii cresc frunzele cărnoase, groase şi foarte suculente, dispuse sub formă de rozetă, cu vârfurile maro. Florile cresc în vârful tulpinii, au culoarea roz şi înfloresc în perioada iulie-august. Cele mai importante substanţe chimice ce se găsesc în compoziţia acestei plante sunt alcaloizii şi acidul malic. Urechelniţa are proprietăţi antiinflamatorii, antibiotice, diuretice, sedative, antispasmodice şi cicatrizante.
Se picură sevă pe canalul auditiv
Cataplasmele cu urechelniţă vă scapă de durerea de urechi. Frunzele proaspete se introduc într-o cană cu apă fierbinte, se lasă 10-15 secunde, se scot, se presează şi se aplică sub formă de cataplasmă în spatele urechii.
De asemenea, se pot pune câte două sau trei picături de sevă în ureche, de trei ori pe zi, până la dispariţia durerii.
Tratează aftele
Sucul de urechelniţă calmează durerile provocate de zona zoster. Luaţi cinci frunze cărnoase de plantă şi despicaţi-le, tăindu-le de-a lungul. Cu seva de urechelniţă ungeţi locurile afectate de câteva ori pe zi.
Totodată, aftele localizate pe mucoasa buzelor sau a obrajilor se tratează tot cu suc de frunze proaspete de urechelniţă, amestecat cu apă şi miere. Se vor face tamponări şi gargară de câteva ori pe zi.
Înlătură pistruii, dar şi hemoroizii
Sucul proaspăt obţinut din urechelniţă este un remediu excelent împotriva pistruilor. Se fac zilnic câte două sau trei tamponări pe tot tenul sau se tamponează numai locul de pe faţă cu frunze proaspete, zdrobite.
Urechelniţa poate fi un remediu naturist foarte bun şi pentru tratarea negilor, a bătăturilor sau a hemoroizilor.
Revigorează organismul
Se spune că această plantă ar avea calităţi magice, fapt pentru care este recomandată pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului. În medicina populară din Occident, urechelniţa era considerată, odinioară, un medicament cu utilizări diverse şi influenţe benefice în aproape orice afecţiune. Astfel, Carol cel Mare a dat chiar şi un decret pentru cultivarea acestei plante.
Ponturi!
- Planta ajută la eliminarea viermilor intestinali;
- Un vârf de cuţit cu pulbere de plantă ţinut sub limbă şi apoi înghiţit scade febra şi vindecă diareea;
- Seva se poate folosi cu succes şi împotriva înţepăturilor de insecte;
- Sucul proasăt aplicat pe răni sau pe arsuri ajută la vindecarea rapidă a acestora.