de Cătălina Tăgârţă
Un aliment-medicament, ardeiul iute reprezintă deopotrivă un stimulent şi un antiseptic ce conţine o mare cantitate de vitamina C şi betacaroten. Ardeiul iute e bogat şi în vitaminele K şi B6, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, fier, magneziu şi fosfor. Consumat frecvent, acesta poate regulariza curgerea sângelui şi poate întări inima, arterele şi nervii. În plus, determină arderea rapidă a grăsimilor din corp.
Aliat de nădejde pentru persoanele obeze
Un studiu efectuat în 2010 de cercetătorii de la Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din California a demonstrat ştiinţific că substanţa pe care o conţine ardeiul iute, respectiv capsaicina, reduce greutatea corporală prin mărirea consumului de energie şi diminuarea poftei de mâncare. De asemenea, un alt studiu realizat în acelaşi an, dar la Universitatea Daegu, din Coreea de Sud, arată că ardeiul iute stimulează activitatea proteinelor, care ajută la spargerea celulelor de grăsime şi reduce activitatea enzimelor responsabile de acumularea de grăsimi, prevenind dezvoltarea celulelor mature de grăsime.
Ideal în bronşitele cronice
Ardeiul iute e ideal şi pentru persoanele care suferă de astm, bronşite cronice, sinuzite sau congestii datorate răcelii sau gripei. Consumul de ardei iute este recomandat, întrucât el acţionează ca un expectorant. Mai mult, are efect coagulant, îmbunătăţeşte memoria, previne atacurile cardiace, face bine corzilor vocale, elimină starea de oboseală şi are efect antiinflamator. De asemenea, se pare că afirmaţiile conform cărora ardeiul iute ar produce ulcer sau hemoroizi sunt nefondate.
• Pentru a elimina abcesele şi durerile ce apar la nivelul gingiilor se pune pe periuţa de dinţi puţină pudră de ardei iute.
Ştiaţi că...
... este util în cazul congestiei sinusurilor?
... sub formă de pudră poate fi utilizat pentru videcarea rănilor?
... gargara cu apă în care a stat zece minute un ardei iute tocat mărunt este benefică în cazul durerilor de gât?
... o jumătate de ardei iute pe zi are efecte stimulente atât asupra sistemului nervos, cât şi a stării psihice, inducând buna dispoziţie?