de Daniela Anton
Dulceag şi înmiresmat, dovleacul nu e doar o legumă delicioasă care ne duce cu gândul la plăcintele bunicii. El are o valoare nutritivă ridicată, abundă în nutrienţi şi aduce numeroase beneficii sănătăţii.
Seminţele ajută vezica şi prostata
Dovleacul are un conţinut foarte mare de betacaroten, o substanţă care are grijă de sănătatea sistemului nervos şi de cea a pielii. Cel de-al doilea „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului. Şi seminţele de dovleac sunt un remediu excelent în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, prin conţinutul ridicat de zinc.
Combate retenţia de apă
Pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. Tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, trebuie să consumaţi un terci gros de dovleac, preparat din 1,5-2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon.
Pentru combaterea constipaţiei e foarte eficient piureul de dovleac - se folosesc 500 g de pulpă de dovleac care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pastă se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă.
Elimină viermii intestinali
Pentru a scăpa de viermii intestinali se foloseşte un preparat obţinut din seminţe crude de dovleac, numit şi pastă antihelmintică (combate limbricii şi tenia). Pasta se prepară din 100 g de seminţe, 100 ml de apă şi de lapte şi trei linguriţe cu miere. Cantitatea se împarte în trei porţii, care se consumă până la masa de prânz, din oră în oră. După o pauză de trei ore se ia o lingură cu ulei de ricin. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, pasta antiparazitară se prepară din 50 g de seminţe, în timp ce pentru copiii mai mici (5-7 ani), cantitatea de seminţe folosită se reduce la 25 g. Cura durează între patru şi şase zile.
Excelent detoxificant
Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine A, C şi E, eficiente în cura de detoxificare a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile. În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc de dovleac în combinaţie cu ceai de afin.
Betacarotenul conţinut de dovleac reduce riscul creşterii nivelului glicemiei. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zahărului în sânge se obţine prin fierberea a 30 g de seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă. Zeama rezultată se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe săptămână, timp de două luni.
Prin conţinutul important de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate mică de sodiu (2 mg) şi puţine calorii, dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă şi împotriva disfuncţiilor mentale.
Vă scapă de insomnie
Dacă vi se întâmplă des să nu puteţi dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu. Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Prin consumul a 50 g de seminţe prăjite pe zi se asigură doza zilnică necesară de magneziu.
Previne cancerul de colon
Dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare, ce protejează mucoasa colonului, precum şi vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă. Şi persoanele care suferă de diabet se vor vindeca mult mai repede dacă includ în dietă supe sau mâncăruri cu dovleac crud. Ca remediu popular e folosit de persoanele care suferă de prostată, fiind cunoscute proprietăţile acestuia de a combate tumorile maligne. Mai mult, previne cataracta, ajută la menţinerea sănătăţii părului, a unghiilor şi a pielii. Tratează rănile, eczemele, arsurile şi acneea.
Din dovleac puteţi prepara supă, plăcintă sau îl puteţi face copt.
Supă
Ingrediente: 400-500 g de dovleac, un cartof mare, o ceapă, un morcov, sare, piper, ulei, verdeaţă.
Mod de preparare: legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. Când sunt fierte se scot şi se pasează în blender. Se adaugă una-două linguri cu ulei şi un vârf de cuţit cu piper. La sfârşit se pune pătrunjel.
Copt
Ingrediente: dovleac, scorţişoară, zahăr, coajă de lămâie.
Mod de preparare: se taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, apoi se aşază într-o tavă unsă cu ulei. Pe deasupra se presară zahărul, scorţişoara şi coaja de lămâie, apoi se bagă în cuptorul încins, la foc mic.
Plăcintă
Ingrediente: 250 de ml de apă minerală, 450 g de făină albă, şapte linguri cu ulei, 1 kg de dovleac, 8-10 linguri cu zahăr, o linguriţă cu scorţişoară, un plic cu zahăr vanilat, ulei.
Mod de preparare: se face coca din apă minerală, făină şi ulei, apoi se rade dovleacul. Se rade pe partea cu găuri mari şi se amestecă într-un castron cu zăhărul şi scorţişoara. Se tapetează masa cu făină. Se împarte coca în două. Se întinde prima foaie de lungimea tăvii de aragaz. Se pune pe ea jumătate din dovleac şi se rulează, având grijă să o închideţi la capete. Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu făină. Se întinde a doua foaie, urmând aceleaşi procedee. Se pun în tavă şi se coc la foc potrivit 45 de minute. Se pudrează cu zăhăr.
Pont! Dacă vreţi să-l conservaţi, radeţi dovleacul, îl puneţi în pungi de plastic şi le ţineţi în congelator sau se taie dovleacul cubuleţe, se fierbe, se pasează şi se pune în borcane sterilizate timp de 30 de minute.
Ştiaţi că...
... o compresă cu suc rece de dovleac, aplicată pe frunte, alungă migrenele?
... dovleacul ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge?
... 100 g de dovleac conţin doar 30 de calorii, deci este un aliment bun în cura de slăbire, cu condiţia să îl pregătiţi dietetic; în plus, fibrele conţinute sunt şi ele de mare ajutor celor care vor să slăbească?
... seminţele crude sunt bogate în vitamina E, fier, magneziu, potasiu, zinc şi conţin acizi graşi vegetali (există şi ulei din seminţe de dovleac), dar au şi multe calorii?