de Cătălina Tăgârţă
Cicoarea e foarte cunoscută pe plan internaţional mai ales datorită calităţilor terapeutice ale rădăcinii sale. Planta este intens valorizată ca remediu pentru reglarea greutăţii, dar are şi alte calităţi vindecătoare extrem de importante. Pe lunga listă de beneficii asupra organismului sunt trecute de la rezolvarea problemelor ficatului şi digestiei până la hernii sau ischemie cardiacă. Iată însă sub ce formă trebuie consumată, pentru a se obţine efectul dorit.
Ceaiul, bun stimulent digestiv
Ceaiul de cicoare este cel mai la îndemână. O cură de două săptămâni ajută la creşterea secreţiei de bilă, mai ales în cazul consumatorilor de alcool. În plus, în combinaţie cu infuzia de trei-fraţi-pătaţi şi de rădăcină de brusture, ceaiul de cicoare mai are efecte foarte bune şi în tratarea furunculozei şi a acneei, şi e un bun stimulent digestiv.
Pulberea favorizează dezvoltarea unor bacterii „prietenoase”
În ceea ce priveşte pulberea de cicoare, aceasta e ideală pentru detoxificarea organismului şi se obţine prin măcinarea rădăcinii uscate cu ajutorul râşniţei. Pulberea se administrează de două-trei ori pe zi câte o linguriţă, iar remediul are şi excelente calităţi hipoglicemiante, precum şi efecte probiotice, adică favorizează dezvoltarea unor bacterii „prietenoase”, ce ajută organismul să funcţioneze corect.
Pentru realizarea decoctului de cicoare se pun două linguriţe cu pulbere într-o cană cu apă şi se lasă la macerat timp de şase-opt ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Se pune lichidul într-o cană, iar peste planta folosită se mai adaugă încă un pahar cu apă şi se fierbe vreme de două minute, după care se strecoară din nou. Se amestecă bine cele două lichide şi se consumă ca atare pe parcursul zilei respective în caz de afecţiuni ale rinichilor (de exemplu, inflamaţia acută a căilor urinare) sau ale ficatului.
Tinctura are efect cicatrizant
Tinctura are efect cicatrizant şi e eficientă în afecţiuni ale stomacului. Aceasta poate fi obţinută astfel: se pun într-un borcan 20 linguri cu pulbere de rădăcină şi se „acoperă” cu alcool alimentar de 50 grade, amestecând încontinuu. În momentul în care e acoperită întreaga masă de pulbere şi rămâne deasupra un strat de alcool de circa două degete se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat pentru 12 zile. După această perioadă se strecoară lichidul şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare, ce pot fi păstrate chiar şi doi ani. La nevoie se administrează o linguriţă cu tinctură de patru ori pe zi, în tratamente de una-trei luni.
Pont! Consumată înainte de masă, cafeaua de cicoare previne indigestia şi balonarea, alungă oboseala fizică şi psihică.
Extractul ajută la slăbit
Extractul este „medicamentul” cel mai concentrat care se poate obţine din cicoare, de aceea pe piaţă există şi foarte multe capsule pe bază de extract de cicoare, utile în diverse afecţiuni. În plus, reduce apetitul şi ajută, în consecinţă, la slăbit. Acesta se poate obţine din tinctură de cicoare din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere fină, amară şi extrem de concentrată în principii active (de cinci-şase ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare). De obicei se optează pentru capsulele pe bază de extract, iar pe prospect scrie doza care trebuie administrată pentru fiecare afecţiune în parte.
• Cafeaua de cicoare poate fi cumpărată din comerţ sau poate fi preparată acasă: se prăjeşte şi apoi se macină rădăcina plantei, obţinându-se o pulbere închisă la culoare.