de Cristina Cristache
Numit popular şi „bulgăre de zăpadă”, călinul este un arbust cultivat pentru calităţile sale decorative, asemănătoare cu ale socului. În afară de flori, călinul face şi fructe micuţe şi roşii, utilizate în industria farmaceutică, pentru proprietăţile antihipertensive. Aceleaşi fructe se folosesc din strămoşi pentru decorarea caselor în preajma Sărbătorilor de iarnă.
Frunzele au efect laxativ
Frunzele călinului sunt ovale, iar toamna îşi schimbă culoarea în roşu. Se culeg primăvara, înainte de înflorirea plantei, pentru efectul lor laxativ-purgativ. Fructele, deşi toxice, au aceeaşi întrebuinţare medicală şi mai pot fi folosite pentru a colora texturi şi suprafeţe. Acestea trebuie să fie bine coapte, pentru a vopsi fibrele naturale în nuanţe de roşu, fiind combinate cu fructe de cătină fierte şi amestecate cu piatră acră.
Stopează hemoragiile abundente
Pentru uz medicinal se mai foloseşte scoarţa, ce se recoltează primăvara, înainte ca planta să înflorească, atunci când seva începe să circule mai intens. Aceasta se usucă în straturi subţiri, în aer liber ori în uscătorii special amenajate. Produsul astfel uscat are acţiune astringentă şi sedativă. Este utilizat în medicina tradiţională în vindecarea dismenoreei şi în iminenţa de avort. Infuzia cu concentraţie 2% (două căni cu ceai pe zi) se foloseşte şi în alte incidente nervoase ale sarcinii. Datorită acţiunii astringente, reduce pierderile excesive de sânge la menstruaţie.
Decoctul, utilizat şi ca sedativ
Ceaiul de călin preparat din pulbere şi scoarţă este folosit ca sedativ sau ca tonic cardiac. Astfel, pentru uz intern, din coaja de călin se prepară un decoct din două linguriţe cu plantă, fierte, timp de 10-15 minute, într-o cană cu apă. Se bea cald, îndulcit cu miere, câte o cană, de trei ori pe zi. Tinctura sau extractul din scoarţa de călin are aceleaşi utilizări ca şi decoctul.
Având proprietăţi sedative, extractul de călin calmează crampele musculare şi contribuie la destinderea întregului organism în condiţii de stres ori de emoţii puternice. Ajută la întărirea inimii şi previne infarctul.
• Cei cărora li se pare că ceaiul de călin are miros neplăcut îl pot înlocui cu siropul obţinut din această plantă.