de Cătălina Tăgârţă
Un condiment picant şi un ingredient excelent pentru o limonadă savuroasă, ghimbirul e recunoscut de asiatici din timpuri străvechi, pentru efectele sale medicale extraordinare. Acest produs e ideal în caz de febră, are efect puternic analgezic, consumat cu regularitate distruge paraziţii intestinali şi… are efect de Viagra. În plus, dacă e consumat cu regularitate va ţine răcelile la distanţă.
Are acţiune expectorantă
Ghimbirul are acţiune expectorantă, fiind benefic în caz de tuse, bronşită ori iritaţii ale gâtului. E util în caz de insomnie (deoarece conţine melatonină), are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât papaya şi e recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni parazitare. Are efecte importante antiulcer şi protejează ficatul.
Diabeticii trebuie să-l bea sub formă de suc
De exemplu, pentru afecţiunile biliare trebuie să se urmeze această reţetă: se amestecă două părţi de suc de ghimbir cu şapte părţi de lapte şi se fierb până scade conţinutul la jumătate, se îndulceşte şi se bea seara, înainte de culcare. Pentru a da rezultate trebuie repetat procedeul zilnic, cel puţin timp de o săptămână. În caz de diabet trebuie să se bea suc de ghimbir de două ori pe zi, iar pentru inflamaţiile gâtului, tuse sau laringită e suficient să mestecaţi bucăţi de ghimbir proaspăt, în timp ce persoanele răcite îl pot bea sub formă de ceai.
Vă scapă de dureri
Ghimbirul e bun şi în caz de dureri. De exemplu, cele articulare şi musculare pot fi calmate dacă se aplică pe zona dureroasă pudră de ghimbir amestecată cu ulei de ricin. Remediul e eficient şi în caz de dureri de stomac, când trebuie înghiţită jumătate de linguriţă cu amestec. Cine nu are la îndemână ulei de ricin poate tăia rădăcina pe jumătate, în lung, să o opărească puţin şi s-o aplice pe locul dureros, cu tăietura spre piele. Se ţine acolo atât timp cât suportă fiecare. În paralel cu acest remediu puteţi bea şi o infuzie de ghimbir, ce are rolul de a ameliora şi durerile date de reumatismul cronic.
Arde grăsimile
Ghimbirul e utilizat de multe persoane în curele de slăbit, întrucât are capacitatea de a stimula metabolismul şi de a arde grăsimile. Rădăcina poate fi folosită fie rasă (în salate ori limonade), fie sub formă de decoct. Se fierbe timp de 15 minute, după care se consumă lichidul, eventual îndulcit cu puţină miere. Rădăcina de ghimbir are doar 19 calorii/100 grame de produs, iar faptul că e picantă, la fel ca ardeiul iute, o face un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus.
Distruge bacteria Helicobacter pylori
Se pare că ghimbirul inhibă înmulţirea cunoscutului Helicobacter pylori, bacteria asociată cu instalarea ulcerului sau chiar a cancerului de stomac şi colon. Potrivit unor studii, s-ar părea că ghimbirul este capabil să reducă riscul apariţiei cancerului ovarian cu peste 30%. Mai mult, produsul este indicat şi în cancerul de sân, unde se spune că ar inhiba invazia şi aglutinarea celulelor canceroase.
• Persoanele cu inflamaţii ale stomacului e bine să consume ghimbir cu moderaţie sau deloc dacă le face rău, la fel şi femeile însărcinate - care pot folosi acest remediu contra greţurilor şi ameţelilor, dar nu în exces. Mai mult, persoanele cu pietre la fiere au interzis la acest aliment.
Pont! Ghimbirul e ideal în caz de ameţeli ori stări de vomă, când o singură muşcătură din rădăcină, ca atare, poate rezolva problema rapid.