Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Marele avantaj al prunelor este acela că fac parte din categoria fructelor care pot fi consumate în toate anotimpurile. Din cele mai vechi timpuri, prunele au fost preferate celorlalte fructe, datorită conţinutului benefic al acestora: fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B şi C, alături de antioxidanţi care protejează celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative şi a cancerului de colon. La maica Porfiria, de la Văratec, cea care ne-a dat aceste leacuri, întotdeauna se găsesc în chilie prune (uscate sau proaspete) şi nu medicamente.

Regenerează sistemul nervos
Din bătrâni se ştie că prunele, ajutate cu alcool şi zahăr, fac minuni în majoritatea bolilor. O cură cu o astfel de licoare revigorează întregul organism. Siropul de prune se poate obţine atât din fructe proaspete, cât şi din prune uscate. Se spală bine 150 g prune şi, după îndepărtarea sâmburilor, se aşază pulpa într-un borcan mai mare şi se acoperă cu alcool de 90 de grade, lăsându-se la macerat până a doua zi. Între timp se face un sirop clasic din apă şi zahăr. Dacă prunele sunt proaspete, siropul se face din 200 ml apă, la 300 g zahăr, iar dacă se folosesc prune uscate, la aceeaşi cantitate de apă se vor adăuga 100 g zahăr. Apa trebuie fiartă şi răcită în prealabil, după care se adaugă zahărul şi se amestecă până la topirea completă a acestuia. Lichidul obţinut se toarnă peste pulpa de prune macerată, apoi se omogenizează totul, se închide ermetic borcanul şi se ţine la întuneric timp de două săptămâni. Din când în când, acesta trebuie agitat, după care se pune în acelaşi loc. După ce a fost desfăcut, se ţine în frigider şi se administrează de trei ori pe zi, la un sfert de oră după cele trei mese principale. Siropul de prune este indicat în echilibrarea sistemului nervos, dar şi în anemii severe şi astenie.

Ateroscleroza, încetinită cu frunze şi flori
Primăvara, în vremea pomilor înfloriţi se poate face un tratament de 10 zile cu flori proaspete, infuzate în lapte. Se pune o lingură cu flori într-un ibric, peste acestea adăugându-se lapte proaspăt de capră, care a fost clocotit bine. Se acoperă ibricul şi se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară şi se adaugă o linguriţă cu miere de albine. Se bea călduţ, dimineaţa pe stomacul gol şi seara înainte de culcare. Ceaiul din flori de prun e cel mai eficient purgativ şi se foloseşte în cure de trei-cinci zile. De asemenea, şi frunzele au proprietăţi care ajută în tratarea afecţiunilor digestive. Într-un litru de apă rece se adaugă 30 de frunze proaspete sau uscate şi se lasă la fiert timp de 10 minute după ce au dat în clocot. Apoi se procedează la fel ca în leacul cu flori de prun, cu diferenţa că în cazul frunzelor se vor bea cantităţi mai mici, respectiv o ceaşcă mică, seara după cină. Acest tratament ajută la dizolvarea cheagurilor formate în tromboflebită şi stopează procesul evolutiv al aterosclerozei.

Alungă hiperaciditatea gastrică
Se ştie că timpul de şedere a alimentelor în stomac, după mese, duce la întârzierea absorbţiei glucozei, motiv pentru care fibrele solubile din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă se vor consuma prune proaspete (doar anumite soiuri), numai că în cazul acestora trebuie să se ia o cantitate dublă, pentru ca zaharurile să aibă aceeaşi concentraţie ca a fructelor uscate. Acest lucru este foarte important de ştiut în cazul bolnavilor de diabet. Toate soiurile de prune au proprietăţi laxative certe, fiind benefice în principal persoanele care suferă de constipaţie cronică. Ceaiurile laxative ajută foarte mult în această boală, dar numai pentru moment, pe când prunele stabilizează întregul sistem digestiv, iar prin curăţarea profundă a acestuia scade semnificativ riscul apariţiei cancerului de colon şi a chinuitorilor hemoroizi. Şi pentru că stomacul îşi are rolul lui în acest circuit, e bine de ştiut faptul că aceste fructe sunt tolerate chiar şi în ulcerul duodenal, dar, în principal, reduc hiperaciditatea gastrică. Toate aceste afecţiuni pot fi ţinute în frâu prin consumarea zilnică a minimum cinci prune.

Un laxativ-minune
Orice om trebuie să ştie că prunele uscate nu înseamnă şi prune afumate. Motiv pentru care e bine de reţinut că în cocteilul pe care vi-l propunem eficienţa va veni doar folosind prune uscate. Seara se vor pune cinci prune şi două smochine într-un pahar cu 200 ml apă plată. Se lasă totul aşa până dimineaţa, când lichidul în care s-au ţinut fructele se va bea cu înghiţituri mici, după care se vor mânca mai întâi prunele, apoi smochinele. Urmând această cură o săptămână se remediază problemele generate de constipaţia cronică.

• O prună uscată conţine aceeaşi cantitate de vitamine şi minerale cât o mână cu afine.
• Potasiul din prunele uscate întăreşte oasele.