de Cătălina Tăgârţă
Anemia prin deficit de fier apare în special la copiii foarte mici (între 6 luni şi 3 ani) sau la adolescenţi (între 11 şi 17 ani), când creşterea corporală este rapidă. Principalele semne ale anemiei feriprive sunt: paloarea pielii, oboseala, apatia, somnolenţa sau iritabilitatea, lipsa poftei de mâncare, păr uscat sau unghii casante. Pentru diagnostic e nevoie de efectuarea unui test de laborator, iar tratamentul poate consta în medicamente sau remedii naturiste.
Zeamă de orz verde, de trei ori pe zi
Pentru a trata sau a preveni deficitul de fier din organism, persoanele afectate e bine să apeleze la o cură cu sucuri din fructe şi legume, şi ideal e să facă o clismă dimineaţa, la prima oră. Un remediu naturist cu rezultate bune este cura cu ceai de păpădie, câte o cană după masa de prânz, timp de cinci-şapte zile. Şi boabele de ienupăr pot fi de ajutor dacă sunt consumate zilnic, vreme de una-două săptămâni; la fel ca regimul cu suc de orz verde, care e recomandat de trei ori pe zi, în doze de 50 de mililitri.
Şi tărâţele de grâu sunt recomandate
În plus, cura cu polen (câte două linguriţe pe zi) poate fi, de asemenea, de mare ajutor, la fel ca tărâţele de grâu (câte două linguriţe pe zi, de preferat într-un pahar cu puţină apă şi miere). Dar, pentru a absorbi mai uşor mineralul din remediile amintite, persoana care ţine o astfel de cură e bine să consume şi doze mari de vitamina C (care favorizează absorbţia fierului).
Mai mult, cine are lipsă de fier e bine să facă de două ori pe zi o baie caldă sau un duş scoţian; dacă are posibilitatea e bine să stea cel puţin câteva minute la soare şi să nu uite nici de exerciţiile fizice.
• În anemiile cu carenţe de fier, regimul dietetic trebuie să conţină: ficat de vită, rinichi, inimă, salată verde, sfeclă roşie, spanac, păpădie, urzici, gălbenuş, fructe proaspete sau uscate (caise, piersici, curmale, prune, stafide).