de Cătălina Tăgârţă
Recunoscute pentru aportul mare de vitamina C, citricele mai conţin şi alte substanţe active: fibre, minerale şi substanţe anticancerigene. Nutriţioniştii susţin că savoarea şi aroma lor ne întineresc, iar elementele nutriţionale prezente în compoziţia acestora - vitamine (A, B, C), săruri minerale (fosfor, calciu, potasiu, sulf) şi oligoelemente precum siliciu, mangan, cupru - ţin la distanţă multe boli severe.
Lămâia, de folos în caz de bronşită
Studiile efectuate de-a lungul timpului au scos la iveală faptul că lămâia poate trata numeroase afecţiuni, de la migrene şi probleme respiratorii până la boli digestive şi reumatice. De exemplu, supraponderalii şi bolnavii care se luptă cu hipertensiunea şi colesterolul este bine să ţină o cură cu lămâi timp de 30 de zile. În prima zi se va consuma o jumătate de lămâie, apoi doza creşte, zilnic, cu câte încă o jumătate în fiecare zi - până în ziua 15, când începe să descrească. Mai mult, fitoterapeuţii europeni recomandă cura cu lămâi şi în caz de bronşită ori infecţii pulmonare, specifice sezonului rece, şi nu numai.
Portocala scade febra
Asociată adesea cu Crăciunul şi mirosul de brad, portocala este „eroul” sezonuui rece. Şi asta pentru că sucul, miezul şi coaja portocalei oferă beneficii nutriţionale pentru 50 de afecţiuni. Spre exemplu, terapia cu portocale este de mare ajutor bolnavilor de hepatită, cardiacilor, reumaticilor şi anemicilor. De asemenea, limonada preparată dintr-un pahar cu suc de portocale şi o lingură cu vin alb face minuni în profilaxia răcelii, pentru că scade febra. Mai mult, dacă licoarea este administrată seara, ea are capacitatea de a preveni şi insomnia.
În caz de obezitate, constipaţie sau pentru mărirea rezistenţei la efort se poate apela la următorul remediu: se pun la macerat patru-cinci centimetri de coajă de portocală roşie în 250 mililitri de apă, iar a doua zi se mănâncă produsul macerat.
Mandarinele cresc rezistenţa la germeni
Mandarina are proprietăţi sedative, combătând astfel insomniile. În plus, ea contribuie la întărirea sistemului imunitar. Persoanele care consumă cel puţin o mandarină pe zi se pot bucura de o mulţime de beneficii: o vedere mai bună, scăderea concentraţiei de colesterol „rău” din sânge şi creşterea poftei de mâncare. Aceste citrice cresc rezistenţa împotriva germenilor, au proprietăţi antioxidante, detoxificante şi anticancerigene.
Bogat în vitamina C, grepfrutul previne apariţia herpesului
Grepfrutul conţine multă vitamina C, motiv pentru care e indicat să fie consumat zilnic în sezonul rece. Sărac în calorii, alimentul este esenţial în curele de slăbire. În plus, menţine sănătatea gingiilor, previne inflamarea acestora, dar şi apariţia anumitor boli, cum ar fi cele ale tubului digestiv, constipaţia, oboseala, herpesul; dar scade şi nivelul glicemiei şi reduce riscul apariţiei infarctului miocardic.
• Pomelo combate infecţiile virale şi bacteriene, vindecă rănile şi escarele, participă la detoxificarea organismului, reduce riscul apariţiei cataractei şi încetineşte procesul de îmbătrânire.