de Dana Purgaru
Afrodiziacele, numite după Afrodita, zeiţa dragostei la greci, au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri. Dacă în Antichitate un fruct şi o legumă ce semănau cu organul sexual masculin erau considerate de mare ajutor ca dragostea să fie mai înflăcărată, acum oamenii caută „esenţa” unor roade ale naturii pentru a declanşa pasiunea în aşternut.
Mâncaţi ardei iute
Sparanghelul a fost şi el avantajat în categoria afrodiziacelor, datorită formei sale falice, dar e bine de ştiut că acesta conţine fosfor, potasiu, calciu şi vitamina E, combinaţie ideală pentru un act sexual reuşit. Este un bun tonifiant şi stimulent, mai ales dacă este consumat în timpul unei cine romantice, împreună cu unul-două pahare cu vin roşu.
Ardeii iuţi sunt stimulenţi puternici, ei cresc presiunea sângelui şi conferă o senzaţie de cădură, dând naştere la dezvoltarea unor stări erotice.
Avocado seamănă cu formele feminine, însă în cultura aztecă era considerat a fi asemănător testiculelor (în perioada în care erau culese, tinerele fete nu aveau voie să iasă din casă, pentru a rămâne pure).
Mierea apare în scrierile Kama Sutra, unde se considera că aceasta oferă organismului energie. De asemenea, cuvântul în sine aminteşte de dezmierdări şi de cuvinte… dulci.
Mango, un fruct ce creează plăcere
Mango poate fi un desert delicios, dar şi un ajutor al preludiului, şi poate fi consumat doar fructul ca atare sau sub formă de suc.
Smochinele crude, apreciate în mod deosebit de Cleopatra, regina Egiptului, au fost şi mai sunt încă percepute ca delicatese în diverse colţuri ale lumii, fiind asimilate cu gustul buzelor parfumate ale femeilor.
Curmalele, renumite pentru proprietăţile lor afrodiziace, au efecte benefice mai ales atunci când sunt consumate împreună cu alune turceşti sau cu seminţe de floarea-soarelui.
Ţelina, o adevărată legendă în materie de alimente afrodiziace, îmbunătăţeşte virilitatea şi tonifică organismul.
Infuzia de coriandru face minuni în aşternut
Coriandrul are şi el efecte bune în aşternut. Pentru aceasta se prepară o infuzie din două linguriţe cu pulbere din fructe de coriandru din care se consumă câteva linguri pe zi. De asemenea, se pot amesteca două linguriţe cu seminţe pisate de coriandru cu iaurt şi două linguriţe cu miere.
Aloea are şi ea efect afrodiziac dacă se consumă sub formă de suc - câte o lingură după principalele mese.
Căpşunile sunt redutabile fructe cu efecte afrodiziace. Ele creează erotism şi senzualitate, mai ales dacă sunt savurate cu frişcă.
Bananele sunt energizante şi, datorită aspectului falic, sunt asociate în general cu sexualitatea.
Hormoni vegetali din ginseng şi rozmarin
Ginsengul este o plantă miraculoasă ce provine din Orientul Îndepărtat şi care a fost adus şi cultivat apoi în întreaga lume. Această plantă celebră şi pentru efectele afrodiziace conţine fitohormoni (hormoni vegetali) - cu cât planta este mai „bătrână”, cu atât are mai multe substanţe active.
Ghimbirul, luat în doze rezonabile, duce la excitare extremă; în doze mari însă irită intestinele. Se poate prepara următoarea reţetă din Maroc, ce are efect tonic şi afrodiziac: se iau sâmburi de migdale, stafide, ghimbir şi scorţişoară, se pisează sau se trec prin maşina de tocat, apoi se adaugă miere şi puţin unt. Pasta obţinută se trece prin susan, apoi se consumă ca desert.
Şi rozmarinul conţine o substanţă ce joacă rol de hormon sexual. Astfel, se poate prepara un elixir din 20 g de frunze la un litru de alcool de 70 de grade. Se ţine la macerat o săptămână. Se recomandă o jumătate de linguriţă pe zi, dizolvată în apă.
Roiniţa conferă energie erotică
Năutul, dar şi nucşoara sunt foarte bune afrodiziace, mai ales pentru bărbaţi.
Caprifoiul, în schimb, folosit sub formă de ulei, este un bun afrodiziac pentru femei.
Şofranul are şi el proprietăţi de stimulare a zonelor erogene.
Roiniţa (Melissa oficinalis) este o plantă ce a fost deosebit de apreciată de Paracelsus, care a numit-o „elixirul vieţii”. Aceasta reface energia erotică, stimulează apetitul sexual şi are o acţiune considerabilă asupra aparatului reproducător al femeii, mai ales în combinaţie cu uleiul de santal.
Masaj stimulent cu bergamotă
Cimbrul, supranumit „iarba fericirii”, are anumite caracteristici ce stimulează virilitatea bărbaţilor.
Şi uleiul de bergamotă (Citrus bergamia) are calitatea de a excita atât bărbaţii, cât şi femeile. Se foloseşte la băi şi pentru masajele erotice.
O altă variantă este obligeana, care se amestecă măcinată cu boabe de piper şi se fierbe câteva minute. Se consumă două-trei linguri, cu 20-30 de minute înaintea actului sexual.
Vanilia se foloseşte în băuturi afrodiziace, deoarece dă o stare de euforie, combate astenia sexuală şi acţionează asupra stimulării sexuale. Pentru un plus de senzualitate se poate adăuga esenţă de vanilie în apa de baie sau în lampa de aromoterapie. De asemenea, se poate prepara o combinaţie afrodiziacă astfel: se amestecă o ciocolată amăruie topită, două batoane de vanilie şi nişte pudră de vanilie. Se îndulceşte cu miere şi se adaugă o ceşcuţă cu cafea tare şi fierbinte.
Amestec miraculos cu scorţişoară şi cuişoare
Şi paciuli este un bun stimulent. De altfel, în India, femeile se parfumau cu esenţă de paciuli (Pogostemon cablin), pentru a trezi dorinţa şi pasiunea bărbaţilor. Este un puternic afrodiziac şi, precum ginsengul, poate acţiona asupra glandelor endocrine.
Condimentele precum nucşoara, scorţişoara, piperul, muştarul, şofranul pot aduce o îmbunătăţire semnificativă performanţelor sexuale, însă medicii atrag atenţia asupra efectelor neplăcute pe care abuzul de astfel de afrodiziace îl poate avea asupra unor organe interne. Din coriandru, scorţişoară, cuişoare şi anason se poate face un amestec franţuzesc cu efecte afrodiziace numit „Quatre épices”. Acesta poate fi folosit cu succes ca adaos la mâncare, în special seara.
Regele aztec Montezuma obişnuia să bea în fiecare zi câteva căni cu cacao, pentru a-şi satisface sutele de soţii. Cacaua este apreciată însă şi astăzi de îndrăgostiţi, atât pentru savoarea sa, cât şi pentru efectele benefice pe care le aduce sexualităţii. Studiile au arătat că ciocolata conţine PEA, o substanţă ce se găseşte în cantitate mai mare decât în mod normal în sângele îndrăgostiţilor. Ea stimulează secreţia de endorfine, substanţă ce creează un efect asemănător celui dat de opiu. Din cacao se poate prepara un elixir foarte cunoscut în Mexic, cu adaos de ardei iute, piper, vanilie, anason, scorţişoară, petale de trandafir, migdale şi miere.
• Alcoolul ajută la eliminarea inhibiţiilor, însă consumat în cantitate mai mare diminuează performanţele sexuale.
Scoicile au un conţinut ridicat de zinc (o componentă-cheie a mecanismului de producere a testosteronului) şi sunt serioase candidate la rolul de cel mai afrodiziac aliment. Se ştie totuşi că, în general, toate fructele de mare sunt recunoscute drept stimulente erotice, deoarece măresc libidoul şi îmbunătăţesc erecţia. Şi icrele negre au efecte afrodiziace renumite - mai ales dacă sunt consumate împreună cu un pahar cu şampanie - deoarece caviarul are multe vitamine, este bogat în fosfor şi stimulează sistemul nervos.
• Pentru Casanova, stridiile constituiau alimentul de bază la micul dejun.