Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- Leacuri mănăstireşti

Tămăduitorii tradiţionali din China recomandau lucerna în majoritatea afecţiunilor, şi asta pentru că, înainte de toate, era considerată cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar, echilibrând capacitatea fizică a organismului. Părintele Nifon, de la Mănăstirea Sihăstria, îşi aminteşte că vechii monahi din zonele de câmpie foloseau ceaiul de lucernă ca leac, datorită clorofilei, mineralelor, vitaminelor şi nutrienţilor pe care această plantă îi conţine. Efecte miraculoase au şi tratamentele cu pulbere şi germeni de lucernă, care dau energie organismului, vindecă rănile şi opresc hemoragiile.

Ajută la întărirea oaselor
De sute de ani, lucerna este folosită ca o importantă plantă furajeră, în utimul secol fiind recunoscută şi ca remediu împotriva multor afecţiuni umane. De altfel, chinezii din vechime aveau o vorbă: „Ce le face bine vitelor tale îţi face bine şi ţie”. Şi pentru că vitele care păşteau lucernă erau mai viguroase şi aveau o longevitate mai mare, au început să consume şi oamenii frunzele verzi de lucernă. Planta înmagazinează o cantitate foarte mare de clorofilă, motiv pentru care acest remediu este recomandat în tratarea afecţiunilor hematologice şi în stagnarea evoluţiei varicelor esofagiene. De asemenea, vitaminele B6, E şi D, precum şi calciul, magneziul, fosforul şi potasiul conţinute de lucernă ajută la întărirea sistemului osos, dar şi la fortifierea imunităţii. Frunzele şi florile de lucernă se pot mânca zilnic, sub formă de salată, la care se adaugă doar ulei de măsline şi lămâie, după gust. Efectele se văd după o lună întreagă.

Germenii subţiază sângele
Dacă la început tămăduitorii recomandau consumul frunzelor proaspete de lucernă, cu timpul au găsit o altă modalitate de a se folosi de binefacerile acestei plante, şi anume consumarea în stare proaspătă a germenilor. În perioada de iarnă, seminţele germinate de lucernă sunt un deliciu, dar şi un remediu naturist foarte benefic, ajutând la subţierea sângelui şi la o bună circulaţie periferică. Într-un borcan de 800 ml se pun cinci linguri cu seminţe de lucernă, după ce în prealabil au fost bine spălate şi se umple cu apă. Se acoperă borcanul cu un tifon şi se lasă la temperatura camerei timp de patru zile şi patru nopţi. În tot acest timp, la fiecare 12 ore, se scurge apa din borcan şi se spală seminţele, adăugându-se din nou apă proaspătă (cam 100 ml) şi se acoperă totul. După primele două zile, borcanul se înclină şi se aşază cu gura în jos, pe o farfurie, astfel încât surplusul de apă să se poată scurge prin tifon. În cea de-a treia zi se vor observa seminţele încolţite şi se vor mai lăsa încă 24 de ore la lumină şi căldură, astfel încât să avem în borcan germenii de lucernă înverziţi. Se scot apoi din borcanul în care au germinat şi se clătesc sub un jet de apă rece. Se mănâncă totul pe parcursul unei zile.

Frunze şi flori detoxificante
În orice anotimp al anului este binevenit un ceai de lucernă, dar mai ales acum, când acesta emană o căldură aparte. Acest ceai ajută la detoxificarea imediată a organismului, motiv pentru care se şi resimte căldura aceea uşoară, cu miros de fân proaspăt cosit. Frunzele şi florile de lucernă pe care doriţi să le puneţi la uscat, obligatoriu le culegeţi cu mâna, apoi le puneţi la uscat numai la umbră, în strat subţire, pe suport de hârtie. Cea mai eficientă este infuzia de lucernă proaspătă, dar şi cea uscată îşi păstrează majoritatea proprietăţilor. Pentru o cură de detoxificare trebuie să beţi ceai de lucernă timp de trei luni. Peste două linguriţe cu frunze şi flori de lucernă se toarnă 250 ml apă clocotită, apoi se acoperă şi se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară şi se bea imediat, la temperatura la care a rămas, şi este de preferat ca acesta să nu fie îndulcit. Datorită efectului diuretic şi antifebril, infuzia de lucernă ajută foarte mult şi în infecţiile urinare sau ale prostatei, tratamentul făcându-se în cure de 60 de zile.

Pulberea cicatrizează leziunile
Organismul uman asimilează cel mai repede pulberile, motiv pentru care chinezii foloseau pulberea de lucernă în vindecarea celor mai cumplite răni. Chiar şi atunci când cineva avea o hemoragie puternică se punea pulbere pe locul care sângera, şi aceasta era oprită imediat. O astfel de pulbere se obţine foarte uşor şi în casă. Se ia un pumn cu frunze bine uscate şi se macină cu ajutorul râşniţei electrice. Pulberea obţinută se păstrează într-un borcan de culoare închisă, nu mai mult de 30 de zile. În caz de leziuni interne, după o lună de tratament, acestea se cicatrizează. Se iau două linguriţe pe zi înainte de micul dejun şi de cină. Este recomandat ca în momentul administrării pulberii de lucernă să se bea şi o cană cu ceai pe zi din aceeaşi plantă.

Sandvişul este energizant

Dacă infuzia şi pulberile obţinute din această plantă sunt, înainte de toate, purificatoare, sandvişul cu frunze şi germeni de lucernă aduce organismului un plus de sănătate, dar şi de energie. Peste o felie de pâine prăjită adăugaţi o linguriţă cu ulei de măsline extravirgin, iar deasupra faceţi un pat verde din germeni şi frunze. Această combinaţie inedită este un energizant de excepţie.

• Seminţele şi pulberile de lucernă sunt contraindicate celor diagnosticaţi cu lupus eritematos!