de Gabriela Bunea
Cartofii dulci se consumă de mii de ani în întreaga lume, aceştia fiind recunoscuţi pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Faţă de cartofii obişnuiţi, aceştia sunt mai sănătoşi, mai bogaţi în vitamine şi mai săraci în calorii.
Întârzie îmbătrânirea
Cartofii dulci previn apariţia cancerului şi au proprietăţi deosebite antiîmbătrânire. Antioxidanţii pe care-i conţin luptă împotriva radicalilor liberi şi ajută organismul să se menţină sănătos. Betacarotenul şi vitamina C sunt benefice pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, în special a cancerului de colon, intestine sau rinichi. Astfel, 100 g de cartofi dulci consumaţi zilnic pot reduce considerabil riscul apariţiei cancerului de plămâni, iar acest lucru este valabil şi pentru fumători, şi pentru nefumători.
Protejează inima
Un consum susţinut de cartofi dulci ne protejează împotriva infarctului sau a accidentelor vasculare cerebrale şi ajută la menţinerea funcţiei cardiace în limite normale. În plus, vitaminele B şi C din cartofii dulci pot diminua hipertensiunea cauzată de indigestie sau de o alimentaţie necorespunzătoare. Atenţie însă, dacă hipertensiunea este din cauza diabetului, cartofii ar trebui evitaţi. Aşadar, şi numai un cartof de mărime medie, fiert sau copt, consumat zilnic, protejează inima. Mai mult, cartofii dulci nu conţin grăsimi, deci nici colesterol.
Cresc imunitatea
Betacarotenul, un antioxidant foarte puternic, dar şi vitamina C din cartofii dulci ajută la întărirea imunităţii organismului. Aşadar, dacă veţi consuma frecvent cartofi dulci, veţi fi mult mai rezistenţi în faţa bolilor, dar şi a virozelor de sezon.
Spuneţi adio ulcerului gastric
Sunt un excelent adjuvant în cazul afecţiunilor stomacale şi intestinale, fiind foarte eficienţi mai ales în tratarea ulcerului gastric. Astfel, sucul de cartofi dulci este un excelent pansament gastric pentru cei care suferă de afecţiuni gastrice. La fel de bună este şi apa în care au fiert cartofii. Totodată, consumul de cartofi dulci previne constipaţia şi reduce durerea şi inflamaţiile. Atenţie! Sucul de cartofi se va consuma imediat şi nu se va păstra mai mult de zece minute.
Sporeşte focul digestiv
Hidraţii de carbon din cartofii dulci sunt uşor digerabili şi facilitează digestia, fapt pentru care sunt recomandaţi persoanelor care au probleme cu digestia. Fiind foarte bogaţi în magneziu, consumul de cartofi dulci contribuie la prevenirea apariţiei depunerilor de calciu în rinichi.
Buni contra anemiei
Pentru persoanele care suferă de anemie cu deficienţe de fier, cartoful dulce este una dintre legumele recomandate a fi introduse în alimentaţia zilnică. Fierul de care veţi beneficia în urma consumului de cartofi dulci, aproximativ 10% din cantitatea de care are nevoie organismul, va ajuta la echilibrarea nivelului hemoglobinei.
Potpuriu de minerale
Cartofii dulci au miezul portocaliu şi coaja roşie sau portocalie, mult mai subţire decât a cartofilor obişnuiţi, şi conţin din plin vitamina A şi potasiu, dar şi vitaminele B6 şi C, mangan, fier, cupru şi fibre. Mai mult, cantitatea de vitamina C pe care o conţine un cartof dulce reprezintă cel puţin 25% din cantitatea zilnică recomandată.
Pont! Un cartof dulce, preparat la cuptor, este un excelent remediu pentru persoanele stresate.