Principala acţiune a şofranului este aceea de reglator hormonal, această minunată plantă medicinală fiind extrem de utilă în tratamentul impotenţei, sterilităţii, ejaculării precoce, acneei, slăbiciunii fizice şi în unele afecţiuni psihice. Consumat în cantităţi mici, şofranul poate întârzia efectele îmbătrânirii şi înviora creierul.
Tratează eczemele
Adăugat în mâncare, şofranul are efect tonic asupra inimii, sistemului respirator şi este antitumoral (în special în cancere ce afectează organele genitale). Este foarte util în tratarea unor boli al căror tratament este mai dificil, ca: induraţia plastică, eczemele de etiologie necunoscută şi chiar cancerul. Este indicat sub formă de pulbere: un sfert de gram sublingual de patru ori pe zi.
Întârzie îmbătrânirea
Şofranul a fost folosit încă din antichitate ca afrodiziac. La greci şi arabi era considerat magic. Tradiţia spune că acela (aceea) care consumă această planta o perioadă de şapte zile, timp în care evocă neîncetat fiinţa iubită, devine irezistibilă. Afrodiziacele redau potenţa, tinereţea, vitalitatea şi virilitatea. Scăderea potenţei creează premisele unei îmbătrâniri accelerate. Conform învăţăturilor orientale, în fiecare fiinţă, plantă, aliment se găsesc două tipuri de energii: energie yang - de tip masculin şi energie yin - de tip feminin. Bineînţeles că pentru sporirea performanţelor sexuale bărbaţii trebuie să consume preponderent alimente încărcate yang, ce conduc la sporirea masculinităţii. În acest caz, şofranul vine în ajutorul menţinerii bărbăţiei datorită proprietăţilor de stimulare ale zonelor erogene (are calităţi similare cu cele ale hormonilor). Dacă vreţi să vă păstraţi reputaţia, aveţi grijă şi la efectele secundare: consumul excesiv duce la un râs de necontrolat!
Claudia Stan
Pilaful îndrăgostiţilor
Ingrediente (trei-patru porţii): două linguri cu unt, un sfert de cană cu ceapă tăiată cubuleţe, o cană cu orez alb nefiert, un căţel de usturoi tocat, o jumătate de linguriţă cu sare, două căni cu apă, un sfert de cană cu stafide, şofran tocat mărunt, un şofran întreg.
Mod de preparare: se topeşte untul într-o tigaie la foc mediu, se adaugă ceapa şi se rumeneşte până devine transparentă. Adăugaţi orezul, sarea şi usturoiul, amestecaţi bine, până când orezul este acoperit de unt. Apoi adăugaţi apa, stafidele şi şofranul tocat. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi-o la foc mic 20 de minute. Transferaţi conţinutul în vasul din care urmează să serviţi, adăugaţi şofranul întreg şi ornaţi orezul. Se consumă fierbinte.