de Cristina Cristache
Ridichea neagră este mai mare decât cea roşie, are gust uşor înţepător şi conţine vitaminele B şi C, magneziu, fier, calciu şi iod, ceea ce o face de neînvins când vine vorba despre tuse şi alte afecţiuni pulmonare. Este foarte bună şi pentru copii, ajutând la fixarea calciului în oase. În plus, scade colesterolul şi previne apariţia bolilor de inimă.
Elimină toxinele
Poate cea mai importantă calitate a ridichii negre este aceea de drenaj. Aceasta acţionează asupra ficatului şi vezicii biliare, pe care le stimulează în procesul de detoxificare a organismului. Proprietatea se datorează conţinutului ridicat de vitamina C, circa trei sferturi din doza zilnică recomandată, componentă ce creşte imunitatea organismului în faţa infecţiilor şi îl purifică.
Se bea sirop pe stomacul gol
Dacă tusea nu vă dă pace, nu vă lasă să dormiţi sau să vă hrăniţi şi deja v-a iritat pieptul, amestecaţi bucăţi mari de ridiche neagră cu zahăr până se obţine un sirop gros sau scobiţi în mijloc o ridiche şi umpleţi-o cu zahăr. Sucul astfel obţinut se consumă zilnic - câte două-trei linguriţe pe stomacul gol, timp de două săptămâni. Acelaşi tratament îl puteţi aplica şi în caz de guturai, de sinuzită sau dacă aţi inhalat fum ori praf şi vă simţiţi gâtul şi căile respiratorii iritate.
Are efect antibacterian
Dăcă suferiţi de probleme gastrice este bine să ştiţi că ele îşi vor găsi alinarea dacă le trataţi cu ridiche neagră. Aceasta are efect antibacterian asupra florei intestinale atunci când este consumată sub formă de suc şi o acţiune de stimulent digestiv şi intestinal atunci când este consumată ca atare, datorită conţinutului mare de fibre şi de apă. În plus, consumul de ridiche neagră stimulează apetitul şi alină durerile care apar în caz de artroză, alergii, eczeme, reumatism sau litiază biliară. Pentru aceasta din urmă, ridichea neagră se curăţă de coajă, se zdrobeşte, şi sucul pe care îl lasă se bea pe stomacul gol. Aceeaşi cură e benefică pentru toate afecţiunile ficatului şi bilei, iar pentru artroză este recomandată ridichea neagră macerată în vin alb.
Vă protejează de ateroscleroză
Combinaţia anghinare, leurdă şi ridiche neagră are un efect uimitor atunci când vine vorba despre slăbit. Chimiştii şi biologii au conceput deja produse care se găsesc pe piaţa farmaceutică, pornind de la principiile active ale acestora. În secolul al XVI-lea, în Europa, anghinarea era considerată o legumă „nobilă”, fiind consumată numai de membrii Casei Regale şi de oamenii foarte bogaţi. În medicina tradiţională, frunzele de anghinare erau utilizate pentru proprietăţile diuretice şi coleretice, leurda a fost renumită pentru efectele detoxificante, fiind întrebuinţată în medicina tradiţională datorită capacităţii de fluidificare şi purificare a sângelui, în timp ce ridichile negre erau foarte apreciate în Grecia şi Roma Antică când se utilizau datorită efectelor diuretice şi antilitiazice, proprietăţi pentru care se folosesc şi astăzi. Efectele acestei combinaţii depăşesc sfera nutriţiei, pentru că nu veţi obţine doar reducerea ţesutului adipos, ci veţi scăpa de colesterolul rău, veţi avea un ficat sănătos, vă veţi detoxifica şi proteja de ateroscleroză. Mare atenţie însă dacă suferiţi de litiază urinară sau biliară, deoarece calculii pot migra sub influenţa acestei combinaţii naturiste!
• E bine să ştiţi că ridichea neagră poate avea şi efecte secundare, cum sunt respiraţia urât mirositoare şi balonarea.
Igienizează tenul şi îl revitalizează
Aveţi tenul încărcat de impurităţi şi lipsit de strălucire? Veţi găsi remediul în ridichea neagră. Ţineţi însă cont că procedura este uşor dureroasă, dar şi efectele pe măsura disconfortului. Iată în ce constă: faceţi o baie de aburi, apoi daţi prin răzătoarea mică o ridiche de mărime potrivită. Aplicaţi pasta, evitând zona ochilor. Faţa se va înroşi şi va ustura puţin, însă luaţi-vă inima în dinţi şi rezistaţi măcar zece minute! După scurgerea timpului clătiţi cu apă călduţă şi aplicaţi o cremă emolientă. Tenul va fi curat, proaspăt şi luminos.