de Daniela Anton
Năutul este un ingredient extrem de popular în bucătăria ţărilor din Orientul Mijlociu şi din Africa, având o valoare terapeutică deosebită. Această plantă este una dintre cele mai vechi leguminoase, fiind cultivată în Estul Mijlociu încă de acum 7.500 de ani. Este folosit în preparate cunoscute cum ar fi humus, falafel sau curry, dar şi în diverse tratamente naturiste.
Conţine cantităţi importante de nutrienţi
Năutul reprezintă o sursă foarte importantă de proteine, fiind, din acest motiv, un aliment recomandat în cazul unui regim vegetarian. Conţine cantităţi mari de mangan, cupru, fosfor, zinc, acid folic, vitamina A şi fier. Este bogat în fibre (două căni cu năut asigură necesarul zilnic de fibre), fiind astfel o sursă sănătoasă de carbohidraţi pentru persoanele cu diabet. Năutul e bogat şi în antioxidanţi, concentraţi mai ales în învelişul exterior.
Combate răceala
Apa de năut poate să combată răceala şi să redea vitalitatea celor care au viroze de sezon. În plus, specialiştii spun că apa de năut este un adevărat elixir, folosit în foarte multe tratamente naturiste. Aceasta se obţine în două moduri: prin strecurarea boabelor de năut fierte sau se prepară din două linguri cu boabe care se lasă la macerat într-o cană de 250 ml cu apă rece. După 12 ore, apa tonică se strecoară şi se încălzeşte puţin înainte de a fi consumată. De la năut se pot valorifica atât păstăile verzi, cât şi boabele. Păstăile plantei pot fi preparate ca şi fasolea verde. Fiind asemănătoare cu soia, boabele de năut pot fi măcinate şi adăugate în diverse mâncăruri.
Omoară paraziţii intestinali
Năutul este inclus în categoria remediilor-minune din lista alimentelor recomandate pentru un stil de viaţă echilibrat şi sănătos. Preparat sub formă de decoct (trei linguriţe cu boabe se fierb zece minute într-o cană de 300 ml cu apă), această băutură combate paraziţii intestinali. Tratamentul cu două căni cu decoct trebuie urmat timp de o săptămână.
Scade colesterolul rău
Un studiu efectuat în SUA pe un grup de persoane, timp de 20 de ani, a dovedit că bolile de inimă pot fi prevenite cu ajutorul unei diete bogate în năut. Ca majoritatea speciilor de boabe (fasole, soia), consumul de năut scade nivelul colesterolului rău prin conţinutul de fibre şi împiedică acumularea de zahăr în sânge, fiind un aliment benefic pentru hrana persoanelor care suferă de diabet sau de hipoglicemie. De asemenea, s-a constatat că năutul este diuretic, antiseptic urinar şi stimulent digestiv.
Contribuie la fertilitate
Datorită conţinutului mare de acid folic, năutul este un leac indicat bărbaţilor care vor să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală sau să combată impotenţa. Popoarele arabe cunosc efectele consumului de năut, considerat un revigorant masculin, care măreşte potenţa. De asemenea, datorită conţinutului de proteine, de carbohidraţi şi de fibre, leacul este recomandat şi femeilor însărcinate.
Sursă zilnică de energie
Boabele de năut sunt o sursă de energie şi pot fi consumate, în diverse preparate, tot anul. O cantitate de 150 g de năut asigură 70% din necesarul de acid folic, 50% din cel de fibre şi 30% din cel de proteine. Fierul din boabele năutului produce energie, iar magneziul sporeşte cantitatea de enzime, care asigură doza de antioxidanţi. Din 100 g năut fiert, organismul acumulează 163 de calorii.
Poate fi păstrat până la 12 luni
Năutul este comercializat cel mai adesea uscat sau la conservă. Atunci când îl cumpăraţi uscat este bine să urmăriţi să nu dea semne de umezeală sau de insecte şi dacă seminţele sunt întregi. Năutul uscat se depozitează într-un recipient închis, într-un loc uscat, răcoros şi ferit de lumină. Poate fi păstrat până la 12 luni. Spre deosebire de alte alimente, năutul conservat îşi păstrează în mare parte calităţile nutritive, pierderile fiind de numai 15%. Se menţine totodată complexul de vitamine B, unele dintre acestea arătând chiar o creştere faţă de varianta uscată. În schimb, nivelul acidului folic înregistrează o scădere cu 45% în varianta conservată faţă de cea uscată. Dacă optaţi pentru năutul conservat, este bine să verificaţi conţinutul de sare sau aditivi. După ce aţi scos seminţele din conservă, spălaţi-le bine şi lăsaţi-le să se scurgă.
Se lasă la înmuiat între 12 şi 24 de ore
Năutul poate fi folosit în salate, fripturi sau supe-creme, în preparate precum humus sau falafel, sub formă de făină, în loc de popcorn (copt), sub formă de dulciuri după de a fost ţinut în sirop sau chiar în produse alcoolice cum ar fi sake. În varianta sa uscată se recomandă să fie lăsat la înmuiat pentru 12-24 de ore, pentru a elimina din substanţele ce pot provoca gaze intestinale, în acest caz timpul de fierbere reducându-se semnificativ, chiar până la 30 de minute. Năutul conservat poate fi folosit ca atare în salate după ce a fost spălat bine sau fiert uşor în alte preparate. Gătit, poate fi păstrat în frigider trei zile, într-un recipient acoperit.
Ingrediente: 500 g (trei căni) de năut fiert sau conservă, 2 linguri cu pastă de tahini, 4-5 linguri cu zeamă de lămâie, 1 linguriţă cu sare, 4 căţei de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 linguriţă cu chili (opţional), 1/2 linguriţă cu chimen, apa în care a fiert năutul sau apa din conservă.
Mod de preparare: dacă se foloseşte năut uscat se pune la înmuiat cu 12 ore înainte de preparare în apa rece. În acest caz, 250-300 g năut uscat sunt echivalentul a 500 g năut fiert. Din când în când se schimbă apa. Se pune apă curată la fiert într-o oală şi se lasă cam o oră şi jumătate - două ore la foc mijlociu. Se strecoară şi se păstrează apa în care a fiert. Se pun în vasul de la robot năutul scurs, căţeii de usturoi şi chimenul. Se mixează două minute, apoi se adaugă uleiul, zeama de lămâie, sarea şi tahini. Se mai mixează încă două minute. Se adaugă din apa în care a fiert năutul sau zeama din conserva de năut (100 ml) şi se mixează încă două-trei minute. Se pune sare sau zeamă de lămâie după gust. În cazul în care humusul e prea tare se mai poate adăuga apă şi se mai mixează puţin la robot. Pasta rezultată se aşază în vasul de servit şi se presară cu boia şi ulei de măsline. Se serveşte cu pâine prăjită sau cu lipii arăbeşti.
Pont! Năutul prăjit şi apoi măcinat are un efect puternic pozitiv asupra aparatului digestiv şi a sistemului nervos.