Ridichea neagră sau de iarnă este un aliment pe care îl putem folosi ca un bun aliat în multe afecţiuni. Nu trebuie decât să o consumăm ca atare sau sub formă de suc ori de sirop.
Stimulează funcţia hepatică
Ridichea neagră conţine în special un ulei volatil sulfurat, rafanol şi tocoferol (în cantităţi mici) şi se foloseşte în colecist, deoarece ajută la golirea vezicii biliare, în litiază biliară şi urinară, pentru că dizolvă pietrele, în afecţiuni respiratorii, fiind un foarte puternic fluidizant. Este şi un foarte bun diuretic, antialergic şi sedativ al sistemului nervos. Stimulează funcţia hepatică, devenind un prieten de nădejde al celor cu grave probleme de ficat.
Datorită cantităţii mari de potasiu este foarte indicată în toate formele de reumatism, gute, artrite cronice. Pentru copii este un leac foarte util împotriva rahitismului. Ridichea neagră se foloseşte cel mai des ca salată, sub formă crudă, dată prin răzătoare, amestecată cu zeamă de lămâie şi cu puţin ulei de măsline presat la rece.
Suc şi salată pentru rezistenţă la răceli
Sucul se prepară cu ajutorul storcătorului electric, bându-se câte 20-50 ml de suc dimineaţa, înainte de masă. Sucul se poate combina, dar cel mai bine se bea doar cu miere. Problema este că atât salata, cât şi sucul de ridiche neagră se consumă în stare foarte proaspătă, deoarece îşi schimbă mirosul prin oxidare, devenind de nefolosit. O salată de ridichi negre seara ne-ar scuti de multe medicamente de sinteză, ne-ar da un somn adânc şi liniştit şi, ce este mai important, ne-ar întări sistemul imunitar, făcându-ne mult mai rezistenţi la anotimpul rece.
Vine de hac tusei!
Întrucât este destul de greu de administrat copiilor ca aliment, se poate face un sirop pe care îl vom introduce în tratament sub formă de cură. Iată cum se prepară siropul: se scobeşte o ridiche de o parte de miez, se pune pe o farfurie şi se umple locul golit cu miere de albine. Se lasă în bucătărie 24 sau 48 de ore, depinde de temperatură, şi apoi se colectează siropul rezultat într-o sticluţă. Se dau micuţului câte două linguriţe cu sirop de trei ori pe zi. Şi cea mai rebelă tuse cedează în faţa acestui sirop. De asemenea, este un foarte bun fortifiant, antialergic şi întăreşte sistemul imunitar. Este foarte indicat la copiii şi adolescenţii obosiţi şi la cei care au deficienţe de creştere.
Un alt sirop, pentru cei care nu suportă mierea, se prepară din felii de ridiche peste care se pune zahăr brun. După 24 de ore va rezulta un sirop abundent, ce se administrează la fel ca primul.
Anda Postolache
Conţinut
Ridichea conţine 15% proteine, 3% hidraţi de carbon, iar 100 g de parte comestibilă conţine: 15 mg sodiu, 245 mg potasiu, 25 mg calciu, 20 mg fosfor, 25 mg vitamina C şi în cantităţi mai mici fier, vitaminele A, B1, B2 şi niacină.