de Carmen Ciripoiu
Steatoza hepatică, ce este cunoscută sub denumirea de ficat gras, reprezintă boala care afectează o treime din populaţia planetei. Din fericire, maladia se poate trata cu remedii din natură.
27% dintre oamenii planetei sunt afectaţi
O ultimă statistică la nivel european arată că 27% din populaţia planetei suferă de ficat gras, iar 5% dintre cei cu steatoză hepatică evoluează spre ciroză. Ce înseamnă „ficat gras”? În celulele acestui organ se acumulează grăsimi, mai ales trigliceride, care nu se mai elimină, aceasta fiind prima fază a steatozei hepatice. Dacă nu se începe un tratament adecvat, în ficat apar ţesuturi scleroase, ce împiedică funcţionarea celulei, consecinţa dezastruoasă fiind ciroza.
Celor suferinzi de steatoză hepatică li se recomandă vitamina E aproximativ un an şi o abstinenţă totală de la alcool. Foarte importantă este alimentaţia, punându-se accent deosebit pe consumul zilnic de sucuri de legume, în special cel de ţelină, spanac, morcov, pătrunjel, minimum 600 ml pe zi. De asemenea, se vor consuma în fiecare zi 20 g de polen, uleiuri vegetale şi germeni de porumb.
Este interzis consumul de carne de porc şi oaie, mezeluri, gălbenuş de ou, afumături, prăjeli şi dulciuri. De asemenea, se va reduce cantitatea de pâine, cartofi şi făinoase şi se vor respecta orele de somn de minimum opt ore pe noapte.
Şi uleiul de măsline este recomandat
De departe, cel mai bun remediu naturist contra steatozei ficatului este ceaiul de anghinare. Mod de preparare: două linguriţe cu plantă se pun în 200 ml apă clocotită. Se recomandă consumul a trei căni pe zi, îndulcit cu miere, înaintea meselor principale. Cura se ţine timp de o lună.
Uleiul de măsline este, de asemenea, foarte bun în tratarea ficatului gras. Se vor lua două linguriţe cu ulei de măsline dimineaţa, pe stomacul gol, apoi se va consuma un pahar cu suc de mere.
Seminţele de armurariu contribuie la refacere
Seminţele de armurariu sunt excelente, pentru că ajută la refacerea celulei hepatice. Pentru drenarea eficientă a ficatului este foarte bun extractul din mlădiţe de rozmarin. Tratamentul ajută la dizolvarea şi metabolizarea grăsimilor stocate în ficat.
Două căni cu ceai de genţiană pe zi, neîndulcit, dimineaţa şi seara, le sunt de ajutor celor care suferă de ficat gras.
Beţi fiertură de măceşe
Datorită substanţelor active din compoziţia fructelor de măceş, printre care vitaminele B1, B2, C şi P, zaharuri, lecitină şi pectină, ceaiul de măceşe stimulează activitatea ficatului şi bilei. Infuzia se prepară din trei linguriţe cu pudră de măceşe la o cană cu 500 ml apă clocotită. Se infuzează un sfert de oră, apoi se îndulceşte cu miere. Prima cană se consumă dimineaţa, iar restul se bea în timpul zilei. Cura durează şase săptămâni.
• Bolnavii de ficat gras trebuie să evite vitamina A şi preparatele care conţin fier.
Atenţie!
- Slăbirea bruscă poate agrava boala;
- Suferinzii trebuie să consume zilnic o legătură de pătrunjel.