de Gabriela Bunea
Albăstreaua este o plantă medicinală cu flori albastre, utilizată în scop terapeutic pentru tratarea diverselor afecţiuni. Creşte în zonele de câmpie şi de deal, mai ales pe lângă lanurile cu cereale, în zone cu climă uscată. Are proprietăţi calmante atât când e folosită intern, cât şi extern.
Se folosesc numai florile albastre
Planta ajunge la maturitate începând din luna iulie până în septembrie şi este acoperită cu peri micuţi, care îi oferă un aspect mătăsos. De la albăstrea se folosesc în mod special florile, care, în pofida numelui, nu sunt numai de culoare albastru intens, ci şi alb-rozalii. Planta are o durată de viaţă de unu sau doi ani, iar florile trebuie recoltate doar atunci când sunt integral deschise. Astfel, în scop terapeutic se vor folosi numai florile.
Atenţie! În scopuri medicinale se vor folosi numai florile albastre, nu şi cele roz. Uscarea lor se va face întinzându-le într-un singur strat, pe o suprafaţă uscată. După procedeul de uscare, pentru prepararea ceaiului, florile se vor păstra în pungi de hârtie.
Infuzia îndepărtează durerile reumatice
În caz de anorexie se vor bea trei sau patru căni cu decoct de albăstrele în fiecare zi, pentru creşterea poftei de mâncare. Ceaiul preparat din flori de albăstrele are şi un efect de calmare a sistemului nervos, iar dacă este folosit pentru uz extern este un bun remediu pentru tratarea conjunctivitelor sau a iritaţiilor pleoapelor.
Pentru afecţiuni renale preparaţi un ceai dintr-o linguriţă cu albăstrele în amestec cu frunze de mesteacăn şi cozi de cireşe. Beţi zilnic trei sau patru căni.
În vederea tratării reumatismului se va prepara infuzie. Deoarece planta are un efect diuretic de excepţie, duce la eliminarea apei din ţesuturi, contribuind astfel la calmarea durerilor reumatice.
Dacă vă plângeţi de diaree, ceaiul din flori de albăstrele are puternice proprietăţi astringente şi antidiareice.
Tinctură versus iritaţii ale copiilor
Din florile proaspete sau uscate se poate prepara tinctura de albăstrele, foarte eficientă în cazul rănilor sau al iritaţiilor, chiar şi pe pielea copiilor. Se vor pune 50 g de flori mărunţite în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se pune preparatul într-un recipient închis timp de 15 zile, la temperatura camerei, agitându-se energic de două ori pe zi. După 15 zile, tinctura se strecoară şi se toarnă în recipiente mai mici. Se va ţine într-un loc răcoros, chiar şi la frigider. Pentru tratament puneţi 10 ml de tinctură într-un litru de apă. Se agită şi apoi se foloseşte câte o linguriţă cu tinctură diluată în apă, de trei ori pe zi, atât pentru uz intern, cât şi extern.
• Rănile se vor vindeca mai uşor dacă veţi aplica pe locul afectat comprese cu infuzie de albăstrele.
Elimină cearcănele
Albăstrelele au proprietăţi antiinflamatoare, calmante, hidratante şi astringente, dar au şi efecte bacteriostatice şi emoliente. Aşadar, planta se poate utiliza pentru tratarea diverselor afecţiuni ale pielii, dar şi în cosmetică. În scop cosmetic, utilizarea compreselor ţinute zilnic timp de 10 sau 15 minute, pentru o perioadă de două sau trei luni, face minuni. Compresele cu infuzie elimină cearcănele inestetice, tonifică muşchii din zona ochilor şi ajută la reducerea ridurilor deja formate. Tenurile cu probleme de hidratare se tratează cu aplicaţii de comprese pe faţă. Acestea se ţin aproximativ 30 de minute, iar procedura se repetă de două ori pe săptămână.
Pont! Coloranţii pe care îi conţin florile pot da părului cărunt o tentă albăstruie, mai plăcută decât cea gălbuie a părului sur.