de Cristina Cristache
Despre zeama de varză se ştie că e numai bună, după o petrecere de pomină la care s-au consumat multe licori spirtoase şi bahice, pentru a lecui mahmureala. Însă, zeama de varză e mai mult decât atât; e un buchet de vitamine şi minerale ce ajută la detoxificarea organismului, la vitaminizare, la tratarea unor probleme de sănătate şi chiar la întărirea imunităţii.
Mai bogată în nutrienţi decât crudă
Zeama de varză are un conţinut bogat de substanţe nutritive, revitalizând organismul şi tonifiindu-l. Deşi are un gust pe care puţini îl apreciază, moarea de varză, cum este cunoscută în popor, este considerată un panaceu în medicina populară românească, fiind folosită mai ales pentru problemele digestive. În compoziţia ei se regăsesc o parte dintre vitaminele şi antioxidanţii prezenţi şi în varza proaspătă, dar şi microelemente, săruri minerale, fermenţi şi enzime adăugite.
Sprijină digestia optimă
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în varza murată se găseşte un principiu terapeutic cunoscut sub numele de vitamina U antiulceroasă, vitamină ce se distruge prin fierbere. De aceea, zeama de varză acră poate fi consumată intern pentru tratarea ulcerului.
Dacă aveţi probleme de tranzit intestinal, tot moarea de varză vă este de folos! Aceasta contribuie la normalizarea digestiei şi la prevenirea constipaţiei. Un leac popular împotriva digestiei leneşe este cel obţinut prin amestecarea de ulei şi moare de varză în cantităţi egale.
Stabilizează tensiunea
Iată ce efecte benefice obţineţi dacă beţi un pahar cu zeamă de varză pe zi: reglarea şi normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, eliminarea toxinelor, vitaminizarea organismului, sistem imunitar puternic şi ferit de anemie. În plus, persoanelor care suferă de depresie le este recomandată consumarea de zeamă de varză acră, fiind singurul produs vegetal care conţine vitamina B12, element ce protejează sistemul nervos, împiedică pierderile de memorie şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Persoanelor hipotensive li se recomandă, zilnic, un pahar cu moare de varză.
Are proprietăţi anticancerigene
În afara vitaminelor pe care le conţine, în varza murată se mai găsesc şi alte microelemente, săruri minerale, glucide şi substanţe organice care stimulează producerea sucului gastric şi a secreţiei biliare. În timp ce se acreşte, adică în procesul de fermentaţie, în varză apar şi o serie de substanţe anticancerigene ce blochează formarea şi creşterea tumorilor.
Ţine răceala la distanţă
Zeama de varză conţine vitamina C, chiar mai multă decât varza crudă, vitamină antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar, acid folic, ce se găseşte mai ales în frunzele verzi, dar şi magneziu, ce oferă vitalitate persoanelor suprasolicitate. Aşadar, cura cu zeamă de varză, acum, pe timp de iarnă, când organismul este predispus infecţiilor respiratorii, atât de răspândite, contribuie la vitaminizarea organismului, oferind protecţie în faţa variaţiilor de temperatură şi lipsei alimentaţiei vitaminizante.
• E recomandat ca hipertensivii să o consume moderat, pentru că sarea creşte tensiunea.
Pont! Stimulează arderea grăsimilor, stabilizează apetitul şi este ideală în curele de slăbire.