de Daniela Anton
Bogate în vitamine, fibre, potasiu şi alţi nutrienţi esenţiali, fructele uscate sunt soluţia potrivită pentru o alimentaţie echilibrată în sezonul rece, fiind extrem de sănătoase şi de gustoase.
Mai multe calorii decât cele proaspete
Fructele deshidratate sunt ideale ca gustare în orice moment al zilei. Dacă le consumaţi la micul dejun vă vor furniza energie pentru cea mai mare parte a zilei. Le puteţi adăuga în iaurt sau în bolul cu cereale şi lapte. Prin uscare, fructele îşi pierd o importantă cantitate de apă, însă prin acest proces creşte nivelul de fructoză (zahărul din fructe), de aceea trebuie să fie consumate cu moderaţie sau chiar evitate de persoanele supraponderale şi de diabetici. În medie, 100 g de fructe deshidratate au 250 de calorii, cu până la de cinci ori mai mult decât cele proaspete. Curmalele, stafidele, smochinele, caisele şi prunele uscate sunt o sursă apreciabilă de vitamine (E, B3 şi betacaroten, precursor al vitaminei A), de minerale (calciu, sulf, fosfor, fier, mangan, cupru, potasiu, magneziu) şi de fibre. Aceste calităţi nutriţionale recomandă fructele deshidratate în menţinerea sănătăţii oaselor, în întărirea imunităţii, celor cu o alimentaţie sărăcăcioasă, copiilor şi adolescenţilor, sportivilor şi femeilor însărcinate, bătrânilor şi celor aflaţi în convalescenţă. Fructele deshidratate sunt şi un excelent laxativ, graţie fibrelor conţinute.
Deshidratate, nu confiate!
Ţineţi cont că fructele deshidratate nu sunt acelaşi lucru cu cele confiate, deşi arată la fel. Primele sunt uscate, eliminându-se cea mai mare cantitate de apă conţinută şi păstrându-se majoritatea nutrienţilor, în timp ce fructele confiate sunt fierte împreună cu diverse soluţii dulci concentrate (precum melasă sau glucoză), rezultând produse cu o cantitate foarte mare de zahăr, implicit mai puţin sănătoase. De aceea, este bine să citiţi cu atenţie eticheta şi astfel să evitaţi fructele cu conţinut adăugat de zahăr.
Stafidele combat anemia
Stafidele conţin 70% fructoză pură şi sunt bogate în fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale. Dacă le veţi consuma zilnic, acestea vă vor ajuta să vă menţineţi oasele şi dantura sănătoase şi să combateţi anemia sau constipaţia. Puneţi într-un pahar cu apă un pumn cu stafide şi lăsaţi-le la înmuiat între 24 şi 48 de ore. Mănâncaţi-le dimineaţa, pe stomacul gol.
Prunele fortifică sistemul nervos
Prunele au un conţinut ridicat de fibre, glucide, vitaminele A şi B, potasiu, calciu şi fosfor. Consumate frecvent, acestea fortifică sistemul nervos, combat stările de oboseală, dau energie şi stimulează tranzitul intestinal. Pentru detoxificarea organismului puteţi face cure exclusive cu prune uscate, timp de două sau trei zile, de câteva ori pe an.
Curmalele, de ajutor în constipaţie
Curmalele au efect tonic şi energizant, fiind bogate în fier, fibre, potasiu, vitaminele A şi B. Curmalele sunt de ajutor în constipaţie, anemie şi intoxicaţii. Dacă vă doriţi să vă îmbunătăţiţi activitatea cardiacă, trebuie să consumaţi curmale puse la înmuiat în apă peste noapte. Dimineaţa îndepărtaţi-le sâmburii şi zdrobiţi-le în aceeaşi apă. Consumaţi acest amestec de două ori pe săptămână.
Caisele stimulează activitatea inimii
Caisele sunt o sursă bogată de magneziu, potasiu, betacaroten, calciu, fier şi vitaminele A, C şi B. Ele combat anemia, infecţia cu diferite virusuri, grăbesc vindecarea rănilor, stimulează activitatea ficatului şi a inimii şi sunt un aliat în lupta împotriva cancerului. Dacă le veţi consuma înainte de masă, veţi avea o digestie mai uşoară.
Cum le puteţi usca acasă
Dacă vreţi, puteţi încerca să le deshidrataţi chiar şi acasă, în cuptor. Câteva dintre fructele care se pot usca astfel sunt: merele, perele, bananele şi prunele. Prin uscare, fructele se micşorează, deci este preferabil să alegeţi fructe mai mari. Spălaţi-le bine, scoateţi-le sâmburii şi feliaţi-le (mai puţin prunele). Apoi, puneţi feliile pe grătarul metalic (acoperit cu o hârtie de copt) şi reglaţi cuptorul la 90°C. Lăsaţi uşa cuptorului uşor întredeschisă şi ţineţi-le astfel o oră. După ce se răcesc, ambalaţi-le în pungi vidate.
Pont! E recomandat consumul fructelor uscate prin procedee naturale, fără a fi afumate sau fără alte adaosuri. Dacă totuşi aţi cumpărat astfel de produse, pentru a elimina fumul, în cazul în care uscarea s-a făcut prin afumare, ţineţi fructele într-un bol cu apă cel puţin o oră. Atunci când le cumpăraţi vrac aveţi grijă ca fructele să fie întregi, altfel se vor strica uşor.
Ingrediente: 500 g prune uscate, 3 linguri cu zahăr pentru caramel, 2-3 linguri cu făină şi 500 ml apă.
Mod de preparare: se spală prunele în apă caldă de câteva ori, iar ultima dată se trec printr-un jet cu apă rece. Se lasă la scurs şi între timp se face caramelul. Se caramelizează într-un vas zahărul, după ce s-a topit se adaugă apa şi prunele şi se lasă să dea în clocot. Se dizolvă făina în puţină apă, după care se adaugă peste prune. Se lasă să fiarbă şi să se îngroaşe, rezultând un sos.
• Persoanele cu diabet trebuie să fie atente la consumul de fructe uscate, deoarece acestea, în urma deshidratării, au un conţinut mai ridicat în glucide la 100 g.