de Loredana Toma
Dacă în secolul al XII-lea ovăzul verde era folosit în cazuri de oboseală cronică sau „moleşeală”, astăzi, acesta serveşte mai mult în tratamentele antihipertensive sau antidiabetice. Întrucât cazurile de stări de anxietate, depresii, epuizare nervoasă sunt tot mai dese în zilele noastre, iar remediile sunt, de cele mai multe ori, de natură medicamentoasă sau de tip „sabatic”, dar greu de aplicat în această „eră a vitezei”, un remediu la îndemână este ovăzul. Esenţa din ovăz verde este unul dintre cele mai hrănitoare alimente ale sistemului nervos.
Sănătos pentru oase şi dinţi
Denumirea latinească a ovăzului verde este Avena satina. Este un aliment foarte hrănitor, bogat în proteine, conţine o multitudine de minerale precum calciu şi magneziu, oligoelemente precum siliciu, potasiu, fier, fiind în acelaşi timp foarte bogat şi în vitamine. Prezenţa acestor substanţe nutritive în ovăz duce la buna dezvoltare a oaselor şi a dinţilor, iar cele mai multe dintre mineralele vitale găsite în ovăz sunt, de asemenea, necesare pentru menţinerea unui sistem nervos sănătos. Remediile fabricate din ovăz au fost utilizate în mod tradiţional ca tonic nervos, acest tonic era dat pacienţilor pentru tratarea problemelor cum ar fi depresia sau epuizarea nervoasă. Acesta este un remediu potrivit atunci când ne revenim din efectul tranchilizantelor şi al medicamentelor antidepresive. Deoarece îmbunătăţeşte calitatea somnului, ovăzul este recomandat persoanelor care suferă de insomnie, pentru că induce un somn odihnitor. Este recomandat persoanelor care suferă de boli cronice, celor care trec prin perioade de convalescenţă, pentru mamele care se recuperează după sarcină, deoarece acesta reglează nivelul de estrogen din organism, fiind, de altfel, şi foarte uşor de digerat.
De folos în obezitate
Conţinutul său bogat în fibre ajută astfel digestia şi este benefic în combaterea obezităţii, îmbunătăţind şi sensibilitatea tisulară la insulină. Cei care suferă de sindrom de colon iritabil sau de constipaţii cronice, hemoroizi pot consuma ovăz verde, deoarece acesta, normalizând tranzitul intestinal, înlătură apariţia acestor manifestări neplăcute. Prin scăderea inflamaţiei este stopată şi apariţia hemoroizilor sau exacerbarea acestora. Normalizarea tranzitului intestinal prin consumul de ovăz verde se traduce şi prin reducerea timpului de expunere a mucoasei intestinale la acţiunea diferiţilor agenţi iritanţi şi cancerigeni care se regăsesc în diversele alimente consumate, ajutând astfel şi la detoxificarea organismului, şi de aici beneficiile sale în lupta împotriva cancerului de colon. Ovăzul verde scade nivelul de colesterol, având şi efecte antihipertensive, iar din aceste beneficii decurge un al treilea - persoanele care suferă de varice pot găsi un remediu în ovăzul verde, deoarece acesta îmbunătăţeşte calitatea endoteliului vascular, împiedicând depunerea de grăsimi pe vase, şi astfel apariţia sau dezvoltarea arteriopatiei obliterante periferice.
Se urmează cure de câteva ori pe an
Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de 3 g sau o linguriţă cu pulbere dizolvată într-un pahar cu apă plată sau cu suc natural (aproximativ 50 ml), la temperatura camerei, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de trei luni, în trei cure pe an, cu câte o lună pauză. Copiilor peste vârsta de 12 ani le este recomandată o doză zilnică de 1,5 g sau o jumătate de linguriţă cu pulbere dizolvată într-un pahar cu apă plată sau cu suc natural (aproximativ 50 ml), la temperatura camerei, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de o lună, în două cure pe an, cu câte o lună pauză. Preparatul nu se dizolvă în apă caldă, pentru a nu se inactiva substanţele bioactive prezente. Este recomandat ca ultima administrare să fie luată înainte de ora 18:00. Se poate administra în paralel şi cu tratamentele convenţionale, alopate. Pentru detoxificare, la administrarea produsului se poate începe şi cu doze mai mici (jumătate din doza recomandată), crescute gradual, până la doza recomandată (se împiedică apariţia unor eventuale efecte nedorite). La depăşirea dozei zilnice recomandate pot apărea efecte adverse precum disconfort abdominal, flatulenţă, balonări.
• În caz de sarcină şi în perioada de alăptare, în boala celiacă (tulburări ale sistemului imunitar, declanşate de ingestia glutenului alimentar), în cazul ocluziilor intestinale, al hipersensibilităţii la planta verde de ovăz, cura cu ovăz verde trebuie ţinută cu precauţie, în funcţie de indicaţiile medicului.