de Gabriela Niculescu
Bănuţeii, numiţi şi năsturaşi sau părăluţe, arată precum margaretele pitice, cu petale albe şi mijlocul galben, şi apar pe toate pajiştile, de la câmpie până sus, în zona montană. În scop terapeutic, de la această plantă, care are un puternic efect detoxificant şi diuretic, se folosesc frunzele şi florile, sub formă de ceai sau pulbere. Florile de bănuţei, bine uscate şi ţinute în pungi de hârtie sau săculeţi de pânză, pot fi folosite timp de doi ani de la recoltare. Vă prezentăm câteva efecte terapeutice ale acestei plante.
Frunzele previn bolile respiratorii
Frunzele şi florile de bănuţei se pot adăuga şi în salate, în cure de câte zece zile, pentru prevenirea bolilor respiratorii, şi în cure de măcar o lună dacă bolile respiratorii sunt deja instalate.
De asemenea, florile proaspete de bănuţei, tocate şi amestecate cu miere - de preferinţă polifloră - se folosesc intern, pentru tratarea infecţiilor din zona gâtului şi a arborelui bronşic.
Persoanele care au probleme renale pot bea ceai de bănuţei, la care se mai adaugă cinci fire de păpădie proaspătă, cu tot cu rădăcină.
În caz de litiază renală cu uraţi, la ceaiul de bănuţei se mai adaugă o mână de frunze proaspete de mesteacăn sau o lingură cu muguri de mesteacăn. Se ţine o cură de 21 de zile, timp în care se beau până la doi litri de ceai pe zi.
Fiertura, remediu pentru intoxicaţii
Ceaiul din bănuţei este un bun remediu pentru intoxicaţii. Se prepară punând la înmuiat, timp de patru ore, o mână cu flori proaspete, tocate mărunt, într-o jumătate de litru de apă rece, după care se filtrează, şi lichidul rezultat se lasă deoparte.
Apoi, florile se opăresc cu o jumătate de litru de apă clocotită, şi vasul se ţine acoperit până ce lichidul se răceşte. La sfârşit se filtrează, şi cele două extracte se combină, obţinându-se aproximativ un litru de ceai, care se bea în trei reprize, înainte de mesele principale.
În intoxicaţii se bea un litru de ceai pe zi, în două reprize, dimineaţa şi seara.
Pulberea tratează cancerul de sân
Pulberea de bănuţei este utilă în cazul cancerului de sân. Se obţine din flori mărunţite şi bine uscate, date prin râşniţa de cafea, după care se cern printr-o sită deasă. Se foloseşte un amestec de pulbere din patru părţi flori de bănuţei, patru părţi frunze de captalan, patru părţi tătăneasă, două părţi iarbă de răchiţan, două părţi vâsc de măr sau de brad şi o parte mărul-lupului. Cura se ţine timp de 10-12 luni şi se iau câte două linguriţe cu pulbere de patru ori pe zi.
Termenul de garanţie pentru pulbere este de numai trei săptămâni, dată după care îşi pierde din proprietăţi. Pulberea se păstrează la rece, în borcane bine înfiletate.
Ingredient revigorant în salate, supe şi ciorbe
În alimentaţie, florile proaspete de bănuţei se folosesc la salată, cu ceapă verde, ulei de măsline şi zeamă de lămâie, şi ca ingredient în supele şi ciorbele de primăvară, alături de alte verdeţuri de sezon, precum urzica, ştevia sau spanacul. În supe şi ciorbe, florile de bănuţei se adaugă numai după ce s-a închis focul. Florile proaspete sunt folosite şi ca adaos la salatele de fructe.
Pont! Frunzele de bănuţei, mestecate ca atare, vindecă gingivita şi stopează abcesele dentare.