de Daniela Anton
Lămâia, în ciuda gustului acrişor, nu este chiar pe placul tuturor. Însă este un remediu excelent împotriva mai multor probleme de sănătate. Pe lângă combaterea răcelii, lămâile vă pot ajuta să trataţi şi afecţiuni precum constipaţia, hipertensiunea, infecţiile urinare sau varicele.
Uşurează circulaţia sângelui şi îndepărtează varicele
Lămâile pot acţiona ca tonic asupra venelor, având un efect antiinflamator şi de întărire a pereţilor vaselor. Masaţi picioarele cu un amestec din două picături de suc de lămâie, două picături de ulei de lavandă, trei picături de ulei de chiparos şi două picături de ulei de migdale. De asemenea, infecţiile urinare pot fi tratate cu suc de lămâie. Acesta are un efect uşor alcalin, care este benefic pentru tractul urinar. Consumaţi sucul obţinut dintr-o jumătate de lămâie, de două-trei ori pe zi. O altă afecţiune care se poate remedia cu suc de lămâie este hipertensiunea. Conţinutul de potasiu şi de magneziu din lămâie relaxează arterele şi uşurează circulaţia sângelui. În plus, lămâile conţin flavonoide, nutrienţi recomandaţi pentru sănătatea arterelor. Includeţi zilnic în alimentaţia dumneavoastră şi coaja, şi sucul unei lămâi.
Potrivit pentru indigestie şi arsuri stomacale
Zeama de lămâie este recomandată pentru a ajuta digestia, dar şi pentru a calma arsurile stomacale. Conform unui studiu al unor cercetători americani s-a descoperit că 1.000 mg de limonen (ulei esenţial de lămâie) consumat zilnic ajută la eliminarea arsurilor stomacale şi ale refluxului gastroesofagian. Amestecaţi o lingură cu suc de lămâie cu un pahar cu apă caldă şi consumaţi după masă.
De asemenea, este cunoscut efectul acestui fruct în combaterea simptomelor răcelii. Pentru ameliorarea tusei consumaţi o limonadă proaspăt preparată. În plus, uleiul esenţial de lămâie este un bun expectorant şi este folosit ca ingredient de bază în multe medicamente, pentru tratarea tusei.
Acidul citric ameliorează psoriazisul
În plus, specialiştii au descoperit că acidul citric din sucul de lămâie ameliorează simptomele psoriazisului precum scuamele, tenul uscat şi crăpat. Ajută pielea să reţină apa şi favorizează exfolierea celulelor moarte. Aplicaţi suc de lămâie pe zonele afectate de mai multe ori pe zi şi expuneţi-le apoi la soare timp de câteva minute.
Întăreşte sistemul imunitar
Iată o cură cu suc de lămâie care poate fi folosită pentru întărirea sistemului imunitar sau în caz de obezitate. Se începe cu sucul unei lămâi pe zi, apoi se creşte cantitativ, în mod progresiv, cu câte o lămâie, până în a zecea zi, când se consumă sucul a zece lămâi, din a zecea zi se scade progresiv, până se ajunge la sucul unei lămâi pe zi. Se face o cură de 20 de zile. Sucul se bea înainte de mese, diluat cu apă. Dacă vreţi să vă detoxificaţi organismul, iată o metodă simplă cu ajutorul sucului de lămâie: unei infuzii de muşeţel i se adaugă zeama de lămâie până ce lichidul se decolorează. Se bea între mese sau cu puţin timp înainte de a mânca. Apa fierbinte se toarnă peste feliile de lămâie, şi infuzia se bea între mese sau înainte de a mânca.
• Sucul de lămâie nu se recomandă în caz de anemie gravă sau demineralizare pronunţată.
Pont! Lămâile combat şi constipaţia, deoarece au un conţinut bogat în pectină. De aceea este indicat să introduceţi zilnic în dieta dumneavoastră sucul şi coaja unei lămâi.