de Daniela Anton
Sfecla roşie este un adevărat izvor de sănătate şi de vitalitate, furnizând organismului numeroase vitamine şi minerale, printre care: vitaminele A, C, B6, B9, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan sau potasiu. Aceasta îşi păstrează toate proprietăţile chiar şi în urma procesului de fierbere.
Bună împotriva oboselii accentuate
Sfecla roşie e excelentă contra anemiei şi a oboselii accentuate. Se recomandă consumul zilnic al sfeclei în stare crudă, fiartă sau murată. De două-trei ori pe zi se mănâncă 200 g de salată din sfeclă, morcovi şi ridiche neagră, legumele fiind crude, date pe răzătoare, amestecate cu suc de lămâie şi puţin ulei de măsline extravirgin.
Tratează amigdalita
În caz de amigdalită se dă pe răzătoare sfecla crudă, se umple un borcan de 700 ml, se adaugă două-trei linguri cu oţet şi se lasă la macerat trei ore, amestecând mereu. Se strecoară sucul şi se adaugă puţină miere. Se face gargară la fiecare trei ore.
Previne bolile cardiovasculare
Consumul regulat de sfeclă roşie nu reglează doar tensiunea arterială, dar, prin conţinutul mare de vitamina C, potasiu, magneziu şi betaină, sfecla roşie are un rol esenţial şi în reducerea hemocisteinei, aminoacid dăunător pentru vasele de sânge, diminuând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Mai mult, sfecla roşie consumată frecvent reduce nivelul colesterolului rău şi menţine elasticitatea vaselor sangvine. Se amestecă în părţi egale suc de sfeclă cu miere şi se beau câte două linguri de trei ori pe zi. În loc de miere puteţi folosi suc de păducel.
Detoxifică ficatul
Datorită efectului benefic asupra sănătăţii ficatului, sfecla roşie este recomandată în special persoanelor cu o dietă bogată în grăsimi animale. Aceasta contribuie substanţial la eliminarea toxinelor din ficat şi la îmbunătăţirea funcţionării acestuia (are un conţinut ridicat de betanină) şi, automat, la descompunerea mai eficientă a grăsimilor, astfel, uşurează eforturile de a pierde în greutate. În plus, dacă aveţi colesterolul mărit urmaţi acest tratament. Trei litri de apă rece se toarnă peste un kilogram de sfeclă tăiată mărunt. Se adaugă şase-opt fire de urzică sau două-trei frunze tinere de hrean. Urzica se schimbă zilnic, pentru o eficacitate mai mare. Compoziţia se pune în cămară, într-un borcan. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi.
Grăbeşte „focul” gastric
Consumul frecvent de sfeclă roşie îndepărtează constipaţia, îmbunătăţeşte metabolismul şi funcţionarea tractului intestinal, eliminând totodată surplusul de apă din organism. De asemenea, este esenţială pentru viitoarele mămici, datorită conţinutului mare de acid folic, sfecla roşie nu ar trebui să lipsească din dieta femeilor însărcinate, prevenind malformaţiile coloanei vertebrale la făt, dar şi naşterea înainte de termen.
Pe lângă toate acestea, sfecla roşie are şi proprietăţi anticancerigene, afrodiziace, de încetinire a procesului de îmbătrânire şi de îmbunătăţire a vederii, dar şi a sănătăţii şi frumuseţii părului şi a pielii.
Salată cu hrean
Iată o reţetă gustoasă şi sănătoasă, pe bază de sfeclă roşie.
Ingrediente: 1 kg sfeclă roşie, 3 rădăcini mai mari de hrean, sare, oţet, zahăr.
Mod de preparare: sfecla se spală bine, se pune la copt în cuptor şi se lasă două ore. Când coaja s-a înmuiat şi este uşor crocantă, sfecla este coaptă. După ce se răceşte se curăţă de coajă, se dă pe răzătoarea mică şi se adaugă hreanul ras, sare, oţet şi zahăr, după gust. Zahărul se pune opţional dacă sfecla nu este suficient de coaptă (roşu închis). Salata se poate servi pe loc sau se păstrează într-un borcan, la frigider, cu puţin oţet deasupra.
• 100 g de sfeclă roşie conţin doar 75 calorii şi ajută la eliminarea ţesutului adipos.