de Carmen Ciripoiu
Cauzate de pielea uscată, iritaţiile de săpun, pantalonii prea strâmţi, diferite infecţii sau boli cu transmitere sexuală, mâncărimile vaginale sunt problemele cu care fiecare femeie se confruntă măcar o dată în viaţă. Iată câteva remedii pe care ni le oferă natura.
Candida albicans, o posibilă cauză
Specialiştii spun că cele mai cunoscute cauze care duc la apariţia mâncărimilor vaginale e infecţia cu Candida albicans - ciupercă ce poate produce mâncărimi, durere, sensibilitatea zonei genitale şi o secreţie albă - urmată de Tricomonas vaginalis, Chlamydia şi Gonococul, ce poate produce gonoreea sau blenoragia, manifestată prin mâncărime, senzaţie de usturime şi scurgeri purulente. Dureri şi mâncărimi la nivelul vaginului pot fi produse şi ca urmare a substanţelor chimice conţinute de produsele de toaletă sau din detergenţii cu care se spală lenjeria intimă.
Faceţi spălături cu fiertură de pelin
Fără îndoială că cea mai cunoscută metodă de a scăpa de mâncărimile vaginale rămân spălăturile locale cu bicarbonat de sodiu. Într-un litru de apă fiartă se pune o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, iar cu această compoziţie se fac spălături de două-trei ori pe zi.
Farmacia bunicii ne învaţă că la fel de bun este şi oţetul. Iată cum se procedează: se amestecă două linguri cu oţet cu un litru de apă caldă şi se fac spălături locale de două ori pe zi.
La fel de utile sunt şi spălăturile cu ceai de pelin. Se pun patru linguri cu pelin la un litru de apă şi se utilizează această compoziţie pentru spălături locale. Tratamentul durează două săptămâni.
Băi de şezut cu gălbenele
Efectul antiinflamator al rocoinei, considerată de unii doar o simplă buruiană crescută prin grădini, ne scapă de insuportabilele mâncărimi. Se recomandă a se spăla zona respectivă cu ceai de rocoină de două ori pe zi.
De mare ajutor sunt şi gălbenelele, folosite sub formă de ceai preparat din patru linguri cu plantă la un litru de apă, pentru băi de şezut.
La fel de bună este şi infuzia de gălbenele, îndulcită cu miere - o cană băută fracţionat, înaintea meselor principale.
Coada-şoricelului are rol cicatrizant
Contra mâncărimilor vaginale specialiştii recomandă infuzie de coada-şoricelului, datorită efectului antiinflamator şi cicatrizant. Se va prepara o infuzie din patru linguriţe cu plantă la o cană cu apă. Cu această compoziţie se va face irigaţie. Tratamentul se recomandă două săptămâni.
• Câteva picături de ulei de arbore de ceai puse pe un tampon protector reduc mâncărimile.
• Persoanele care suferă de infecţii vaginale pot bea zilnic o cană cu ceai de cimbru, echinacea sau lipicioasă.