Main menu

header

de Daniela Anton

Aveţi dureri sâcâitoare de cap, pe care le simţiţi din ceafă până în frunte? Cauzele acestor migrene pot fi stresul, emoţiile puternice, oboseala, ochii obosiţi sau modificările vremii. La femei, acestea pot fi declanşate şi de dereglările hormonale. De cele mai multe ori, migrenele sunt însoţite şi de ameţeli, slăbiciune sau senzaţie de vomă. Iată 20 de remedii naturiste care vă pot ajuta să învingeţi durerile cât mai repede.

Beţi infuzie de ienupăr
1. Infuzia de ienupăr, consumată frecvent, reduce intensitatea migrenelor. Dacă acestui remediu naturist îi adăugaţi şi câteva picături de tinctură de valeriană, atunci durerile de cap vor dispărea rapid.
2. Ca terapie preventivă puteţi lua câte cinci picături de valeriană de trei ori pe zi, pentru o perioadă de maximum trei săptămâni. După o pauză de două săptămâni puteţi relua tratamentul.
3. Argila se dovedeşte extrem de eficientă şi în diminuarea migrenelor. Amestecaţi un pumn de pulbere de argilă cu puţină apă şi cu câteva linguri cu ulei de măsline, iar compoziţia obţinută trebuie aplicată pe ceafă şi pe gât, lăsându-se să acţioneze timp de 30 de minute.
4. Un remediu excelent este şi ceaiul de busuioc, care se prepară din 5 g de plantă (frunze şi crenguţe) la o cană cu apă şi se consumă după fiecare masă. După mai multe săptămâni de tratament cu această infuzie se reduce dozajul la o cană pe zi, până când simptomele dispar.

Florile de salcâm au efect sedativ
5. Preparatele din flori de salcâm (infuziile şi tincturile) au proprietăţi antispastice, sedative şi calmante şi se recomandă în tratamentul migrenelor, astfel: tinctura preparată din 100 g de flori de salcâm şi din 100 g alcool de 70 de grade se macerează timp de zece zile. După ce se strecoară se depozitează într-un recipient, care se păstrează la o temperatură constantă. Se iau câte 30 de picături dimineaţa, timp de zece zile pe lună.
Infuzia din flori de salcâm (preparată dintr-o linguriţă cu flori şi o cană cu apă clocotită), recomandată în dureri cronice de cap. Se consumă câte o cană dimineaţa şi seara, după mese.
6. Infuzia de ciuboţica-cucului are şi ea efect calmant şi analgezic. Se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi.
Ceai de roiniţă pentru neplăceri la nivelul frunţii
7. Un ceai benefic pentru durerile de cap la nivelul frunţii este cel de pelin - o jumătate de linguriţă cu pelin se lasă să stea trei secunde într-o ceşcuţă cu apă fierbinte. Se bea timp de trei săptămâni câte o ceaşcă rece cu pelin zilnic (se bea cu înghiţituri mici de-a lungul zilei, nu tot o dată).
8. Un alt remediu cu efecte excelente în durerile de cap pe bază nervoasă şi în migrene este şi infuzia de roiniţă (o linguriţă cu plantă, într-o cană cu apă clocotită, se lasă să stea timp de zece minute). Se bea rece, cu înghiţituri mici, de trei ori pe zi. Tratamentul durează minimum trei săptămâni.
9. Beţi şi infuzie de urzică - o linguriţă cu plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.
10. Mai puteţi face o infuzie amestecată din roiniţă, mentă şi salvie - o linguriţă cu plante la o cană cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi.
11. O altă infuzie indicată este şi cea de coada-şoricelului - o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi. Acest ceai are efecte deosebite în durerile de cap extrem de puternice.

Puneţi comprese cu ulei de lavandă
12. Levănţica are efect calmant, relaxant şi este, de asemenea, un analgezic natural. De aceea este recomandată în migrenele apărute pe fondul unor tensiuni nervoase. Se pun zece picături de ulei de lavandă pe un prosop, ce se aplică sub formă de compresă pe frunte şi pe ceafă.
13. O alternativă sunt băile de mâini şi de picioare cu decoct de pătrunjel, mentă şi roiniţă. Sunt recomandate câte două linguriţe din fiecare plantă într-un litru cu apă. Plantele se fierb timp de cinci minute, apoi ceaiul se strecoară şi se adaugă în vasul în care se fac băi alternative la mâini şi la picioare.
14. Inhalaţiile cu aburi din oţet de mere amestecat cu infuzie de busuioc sunt binevenite. Adăugaţi cinci linguri cu oţet de mere în 500 g infuzie de busuioc (preparată din cinci linguriţe cu plantă la 500 g apă). Inhalaţia trebuie să dureze şase-opt minute.
Faceţi masaj cu ulei de pin, mentă sau brad
15. Specialiştii recomandă scorţişoara în caz de migrene provocate mai ales de contactul cu aerul rece. S-a dovedit foarte bună terapia cu o pastă preparată din pudră de scorţişoară amestecată cu miere (în părţi egale) şi două linguri cu apă. Leacul se aplică pe frunte şi pe tâmple, timp de zece zile pe lună.
16. Se stoarce sucul din trei-patru felii de lămâie într-o cană cu ceai călduţ şi apoi se bea. Vă va elibera imediat de durere.
17. O soluţie eficientă contra migrenelor o au şi masajele locale. Timp de câteva minute se masează fruntea, tâmplele şi ceafa cu un amestec de uleiuri volatile din pin, mentă şi brad (câte o picătură din fiecare).
18. Pentru alungarea migrenelor de orice fel beţi o cană cu cafea tare. Aceasta reduce inflamarea vaselor de sânge. Şi merele ajută, fiind recomandate să se consume în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cu puţină sare. Acest tratament trebuie să dureze o săptămână.
19. Pentru durerile de cap cauzate de statul prea mult la soare puteţi forma o pastă din coajă de lămâie şi apoi o aplicaţi pe frunte până ce simptomele trec.
20. Mirosiţi uleiuri volatile care vă plac, în special de mentă, direct din flacon, şi durerea de cap va dispărea.

• Dacă durerile de cap sunt foarte puternice şi persistă câteva zile, fiind asociate cu stări de vomă şi dereglări de vedere, este necesar să mergeţi la medic. Pot fi simptome ale unei afecţiuni cerebrale, precum cheagurile de sânge formate pe creier.

Pont! Studiile recente arată că acizii graşi Omega 3, asemănători celor conţinuţi de uleiul de peşte, pot ajuta la prevenirea migrenelor.