Napii sunt unii dintre cei mai de nădejde luptători contra bolilor, chiar şi a celor mai grave accidente vasculare cerebrale, cancere, depuneri de săruri sau a excesului de colesterol. Bulbii conţin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandaţi persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil în profilaxia şi în vindecarea afecţiunilor sistemului cardiovascular, deoarece preparatele din flori, frunze şi tulpini ajută la curăţarea sângelui.
Curele cu suc, ceai şi infuzie de napi, administrate concomitent cu consumul de preparate din napi, favorizează îmbunătăţirea metabolismului lipidic şi duce la îmbunătăţirea stării bolnavilor cu afecţiuni cardiace.
Luptă cu reumatismul
Băile integrale cu infuzii de napi se folosesc contra durerilor în articulaţii şi sunt benefice şi pentru afecţiunile dermatologice. Un kilogram de
frunze şi tulpini verzi sau un kilogram de bulbi se fierbe timp de 20 de minute în cinci litri de apă. Se strecoară, apoi lichidul se amestecă împreună cu 35 de litri de apă caldă. Se stă în cadă timp de 15 minute, masând uşor locurile bolnave.
Persoanele cu tensiune normală pot folosi apa mai fierbinte, dar în caz de hipertensiune temperatura apei nu trebuie să depăşească 36-37 de grade Celsius. Băile se fac zilnic sau de trei ori pe săptămână, în funcţie de gravitatea şi de stadiul bolilor. Este recomandat ca zona inimii să nu fie acoperită cu apă. O cură durează 21 de zile, iar după o pauză de 20 de zile se mai fac două astfel de tratamente.
Tratament pentru stres
Pentru a vă recăpăta puterile şi a scăpa de stres este recomandat să urmaţi un tratament simplu, pe bază de napi şi alte plante extrem de folositoare pentru organism. Într-un vas de 1,5 litri se pun cinci frunze tinere de napi, tăiate mărunt, câte cinci frunze de coacăz negru, de vişin şi zmeur, câteva frunzuliţe de mentă sau de roiniţă şi o linguriţă cu ceai verde. Peste amestecul de frunze se toarnă 1,2 litri de apă fierbinte, apoi se infuzează acoperit 15 minute. Un pahar din acest ceai, băut zilnic, vă va readuce vigoarea de care aveţi nevoie.
Metode de preparare
Napii se pot adăuga în ciorbe, în loc de cartofi, se pot coace sau prăji, se servesc cu diferite sosuri sau, pur şi simplu, cu unt sau smântână. Tăiaţi felii şi uscaţi la soare sau în cuptor, napii înlocuiesc biscuiţii. Se mănâncă împreună cu lapte, ceai sau compot. Napii cruzi se consumă în scop terapeutic, fără sare sau condimente, câte 50 g de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Între curele de 30 de zile se face câte o pauză de zece zile. Astfel nu veţi mai avea de-a face cu probleme digestive.
Ana-Maria Cocea
Bogat în vitamine
Napul se plantează în sol fertil, umed, bine îngrăşat şi se pun în pământ toamna sau primăvara, la distanţă de 50-60 cm. Pe perioada vegetaţiei se înlătură buruienile dimprejur şi se trage pământul spre rădăcini. Dacă bulbii sunt mai uscaţi, înainte de plantare trebuie ţinuţi câteva ore în apă. În februarie-martie, napii se scot din pământ şi se consumă, adăugându-se şi frunzele tinere în salate şi în ciorbe, fiind legume bogate în vitaminele A, B1, B2, C, fier, zinc, mangan, siliciu, aminoacizi şi albumine.