de Cătălina Tăgârţă
Pe vremuri, în fiecare casă se găsea câte un borcănel cu anghinare, despre care se ştia că trebuie administrată după mesele copioase, iar ceaiul din această plantă făcea şi încă face minuni când vine vorba despre crize de bilă.
Fiertura „distruge” pietrele
În medicina naturistă, la prepararea produselor pe bază de anghinare se folosesc rădăcinile şi frunzele. Cel mai la îndemână tratament este infuzia. Pentru prepararea acesteia e nevoie de 500 ml apă clocotită la două linguriţe cu plantă bine uscată şi mărunţită. Se lasă la infuzat circa zece minute, apoi se strecoară şi poate fi consumată peste zi în trei reprize. Prima oară se bea dimineaţa, pe stomacul gol (după care e indicat ca persoana în cauză să stea culcată pe partea dreaptă timp de jumătate de oră), iar restul de ceai se bea cu 30 de minute înainte de mesele principale, cu înghiţituri mici şi rare. De preferat ca infuzia să se consume ca atare sau îndulcită cu miere. În cazul persoanelor care au probleme cu stomacul sau bila se poate ţine o cură ce durează maximum o lună. După primele zece zile, doza de plantă se măreşte la trei linguriţe, iar după alte zece zile, la cinci linguriţe.
Utilă contra calculilor
În caz de calculi biliar sau chiar unele forme de icter se poate opta pentru tinctură. Iată cum se prepară aceasta: peste 500 g de plantă proaspătă se toarnă un litru de alcool de 70 de grade şi se lasă 15 zile la macerat. Apoi se strecoară lichidul rezultat şi se pune în sticle mici, închise la culoare. Cura constă în administrarea, de trei ori pe zi, a câte 20 de picături de tinctură într-un pahar cu puţină apă, înainte de mesele principale.
Pont! Anghinarea este bună de folosit şi în bucătărie.