de Gabriela Niculescu
Muşcata este folosită încă din cele mai vechi timpuri la tratarea unui număr foarte mare de afecţiuni. Tocmai de aceea este bine să cultivaţi această plantă nu doar în scop decorativ, ci şi în scopuri terapeutice. Uleiul esenţial de muşcată este unul dintre preparatele din această plantă ce poate trata hipertensiunea, ateroscleroza, nevroza, dar poate creşte şi imunitatea organismului. Uleiul se vinde în farmacii, dar puteţi să-l preparaţi şi acasă.
Se poate adăuga în crema pentru masaj
Uleiul esenţial de muşcată se poate administra profilactic. Cu 15 minute înainte de masă se ia o linguriţă cu ulei şi se ţine în gură cât se poate, apoi se înghite. Se face o cură de şapte zile în fiecare primăvară, în special contra asteniei. Nu se recomandă asocierea tratamentului cu consumul de alcool.
Este util şi în aromoterapie - câteva picături de ulei se amestecă bine cu sare fină sau se toarnă pe un şerveţel şi se păstrează într-un flacon închis etanş. Se miroase, pentru diminuarea epuizării psihice, în cazuri de insomnie, astenie, ateroscleroza vaselor sangvine din creier, hipertensiune, distonie vasculară, nevroză, imunitate scăzută. Uleiul se poate adăuga în creme pentru masaj sau în apa pentru baie.
Este adjuvant şi în cura de slăbire. Pentru micşorarea apetitului, în loc de medicamente scumpe, puteţi folosi aroma de muşcată, ce se inhalează înainte de masă.
Frunzele şi florile se macerează
Iată cum puteţi obţine în casă ulei esenţial de muşcată. Într-un borcan transparent, de 750 ml, se pune un pahar cu terci din frunzele şi florile tocate de muşcată, se toarnă 125 ml alcool dublu rafinat, se închide etanş şi se ţine în bătaia soarelui timp de două săptămâni. Se deschide borcanul, se umple cu ulei nerafinat (de porumb, de măsline, de floarea-soarelui), se închide iar ermetic şi se mai ţine la soare încă două săptămâni. Se strecoară şi se stoarce bine. Plantele macerate se păstrează la congelator pentru comprese, iar lichidul, în sticluţe de culoare închisă, în frigider.
O altă metodă este să adunaţi acum, primăvara, frunze tinere de pe vârfurile crenguţelor, înainte de înflorire, de pe o plantă cu vârsta mai mare de un an. Două pahare cu frunze se toacă mărunt, se combină cu zece linguri cu ulei nerafinat, încălzit la 40˚C-45˚C, şi se macerează timp de două săptămâni într-un borcănel de culoare închisă, la loc răcoros. După filtrare, frunzele se storc bine, iar uleiul se păstrează timp de trei luni la frigider în sticluţe de culoare închisă sau învelite în hârtie neagră.
Unguentul calmează durerile din articulaţii
Pentru obţinerea unguentului din muşcată se mixează frunze verzi în robotul de bucătărie sau în maşina de tocat carne. Separat se topeşte osânză sau untură de gâscă. La fiecare trei linguri cu grăsime se adaugă trei linguri din terciul cu suc din frunze. Amestecul se păstrează la frigider, cel mult o săptămână, şi se foloseşte în cazuri de dureri în articulaţii şi de ulcer varicos.
• Uleiul de muşcată se administrează oral numai în cure scurte. Înainte de folosirea lui faceţi un test pentru hipersensibilitate sau alergie, aplicând o picătură de ulei pe încheietura mâinii cu 12 ore înainte
• Nu se foloseşte aromoterapia în cazuri de atac de cord, astm bronşic şi epilepsie (dacă mirosul nu-i place bolnavului)