de Diana Georgescu
Consumul, înainte de masă, a unei linguriţe cu mărar verde tocat este un excelent stimulent al secreţiei de sucuri gastrice şi de bilă, care ajută procesul digestiv.
Mărarul este folosit ca adaos în mâncăruri, dar şi ca medicament, din cele mai vechi timpuri, aşa cum atestă un papirus egiptean de acum peste 4.000 de ani.
Atât frunzele, cât şi seminţele sau rădăcina de mărar sunt folosite în scop terapeutic, sub formă de infuzii, de tincturi şi de uleiuri. Planta este o sursă importantă de antioxidanţi, de proteine, carbohidraţi, minerale, fitoestrogeni şi de aminoacizi.
Sporeşte secreţia de lapte
Frunzele de mărar proaspete, consumate zilnic de femeile care au născut de curând, sunt un excelent tonic fizic şi nervos, ce ajută la recăpătarea apetitului şi la resorbţia ţesuturilor „în plus” apărute în timpul gravidităţii.
Pentru a spori secreţia de lapte se recomandă „sandvişul cu mărar”. Pe pâinea unsă cu unt se pune mult mărar tocat fin, care se va consuma dimineaţa şi seara.
Salatele asezonate cu mult mărar sunt recomandate pentru încetinirea proceselor de îmbătrânire, datorită conţinutului de estrogen din frunze, care are, de asemenea, rol de catifelare a pielii, de menţinere a fermităţii ţesuturilor şi de prevenire a uscării mucoasei vaginale sau a instalării osteoporozei.
Reduce colesterolul din sânge
O cură cu suc de mărar verde, care se administrează de două pe zi, înaintea mesei de prânz şi a cinei, câte 50 ml, timp de două luni, are efecte deosebite atunci când se doreşte pierderea în greutate, datorită efectului diuretic şi de reglare a apetitului alimentar.
Atunci când apare senzaţia de foame se recomandă mestecarea lentă a câtorva fire de mărar proaspăt, ceea ce va avea efecte calmante psihice şi de reglare a apetitului.
Cercetătorii au demonstrat că prin consumul de minimum 30 g mărar, zilnic, un timp cât mai îndelungat, rezultă reducerea colesterolului din sânge. Alături de alte plante precum pătrunjelul, ţelina, morcovul sau leuşteanul, are un rol important în prevenirea cancerului. Aceasta se datorează flavonoidelor, substanţelor aromatice şi a clorofilei conţinute, care previn mutaţiile celulare, inhibă creşterea tumorilor şi declanşează apoptoza (programul de autodistrugere) celulelor maligne.
• În medicina populară românească, sucul proaspăt sau decoctul obţinut din tulpinile de mărar se dădea contra bolilor de inimă sau a tusei, pentru vindecarea diverselor „boli femeieşti“ sau „de pântece“
Împrospătează respiraţia
Hipocrate, părintele medicinei, recomandă ca, după fiecare masă, să fie mestecate câteva tulpini de mărar. El spunea că acest remediu nu împrospătează doar respiraţia, dar curăţă şi dinţii, menţine sănătatea gingiilor şi previne inflamaţiile mucoasei bucale.
O compresă, care a fost umezită cu infuzie de mărar, ţinută pe ochii închişi timp de una-două ore, are efecte antibacteriene şi antiinflamatoare, reduce senzaţia de jenă şi de mâncărime la nivelul ochiului în cazul blefaritei şi al conjuctivitei.