Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Cei care trăiesc mai mult în natură decât în încăperi închise au întotdeauna o sănătate aparte, un tonus diferit faţă de cei care, în virtutea împrejurărilor, trebuie să petreacă cea mai mare parte a timpului în medii lipsite de aer şi lumină naturală. Maica Rafaila de la Celic Dere, la cei 84 de ani pe care îi are, cum dă firul ierbii începe să adune din bogăţiile verzi ale pădurii dobrogene. Ea spune că „un cocteil verde te face ca nou”, în sensul că, prin aportul de vitamine şi minerale pe care îl conţine, ajută la detoxificarea organismului, prevenirea bolilor cardiovasculare şi neutralizeazarea tuturor aditivilor şi otrăvurilor pe care le preluăm din atmosferă sau dintr-un mod de hrană deficitar.
Măcrişul şi păpădia susţin glanda tiroidă
Chiar dacă nu reuşiţi să vă bucuraţi prea des de aerul proaspăt al pădurilor, în pieţe puteţi găsi leacuri de preţ pentru toate bolile, pe care întotdeauna iarna le răscoleşte. Pe lângă fructele exotice, care ne încântă privirea, e bine să învăţăm să preţuim buruienile noastre autohtone. O combinaţie extrem de eficientă a meselor de primăvară este cea a măcrişului cu păpădie, care acţionează asupra ficatului, a colecistului, a glandei tiroide, dar şi a aparatului cardiovascular. Această combinaţie de plante verzi conţine foarte puţine calorii, având însă un conţinut ridicat de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitaminele C şi A, acid folic şi alţi fitonutrienţi. Tratamentul cu aceste plante durează două săptămâni, având mare grijă ca măcrişul şi păpădia să fie întotdeauna proaspăt culese. Dimineaţa, după ce mâncaţi o felie de pâine prăjită, continuaţi cu 50 g măcriş, pe care îl veţi mesteca încet şi foarte bine. După masa de prânz repetaţi procedeul, de data aceasta mestecând 30 g frunze de păpădie. Seara încheiaţi cina cu o salată din cinci frunze de măcriş, cinci frunze de păpădie şi o linguriţă cu zeamă de lămâie. După primele cinci zile de tratament faceţi o pauză de două zile, apoi continuaţi cu alte şapte zile.
Eficiente şi în problemele dermatologice
Specialiştii spun că, dacă am consuma cu regularitate amestecurile de plante, ar scădea semnificativ riscul apariţiei cancerului limfatic, dar şi al altor boli, din cauza înmagazinării unei cantităţi mult prea mari de toxine. Dacă în fiecare dimineaţă, la micul dejun, s-ar consuma şi un suc de fructe sau de legume, medicamentele n-ar mai avea ce căuta în viaţa noastră. Vă recomandăm o băutură foarte gustoasă, care să vă dea energia de care aveţi nevoie pentru o zi fără dureri de cap şi fără ameţeli. Pentru aceasta este nevoie de un măr, un morcov, cinci frunze de măcriş, cinci frunze de păpădie şi 150 ml apă de izvor. Se amestecă totul într-un blender şi se consumă imediat. Această cantitate de băutură se recomandă în fiecare zi, timp de trei săptămâni. Tratamentul este ideal pentru a scăpa de astenia de primăvară şi de alergiile cauzate de aceasta, fiind foarte eficient şi în problemele dermatologice şi oftalmologice.
Vasele de sânge, întărite cu trufandale
În fiecare primăvară, după o alimentaţie bogată în grăsimi, dar mai săracă în vitamine şi minerale, este nevoie de un ajutor naturist pentru tonifierea capilarelor, prevenind astfel sclerozarea vaselor de sânge şi bolile cardiovasculare. Cel mai bun remediu este acela prin care reuşim să-i redăm organismului sănătatea de care are nevoie, fără a-l agresa cu tratamente complexe, dar asigurându-i aportul de vitamine care se impun în acest anotimp. Dacă veţi mânca salată verde de două ori pe zi, timp de 30 de zile, vă veţi simţi ca nou. Este uşor de făcut, iar eficienţa este maximă. Se iau trei frunze de salată verde, trei frunze de spanac, trei frunze de leurdă, şase frunze de lobodă şi şase frunze de măcriş. Toate acestea se rup cu mâna şi se amestecă într-un castron, adăugându-se sare după gust şi o linguriţă cu zeamă de lămâie. Despre această salată se spune că întinereşte omul cu câţiva ani.
Evacuează metalele grele din organism
Se ştie că intoxicaţiile cu metale grele sunt cel mai dificil de tratat. Două dintre acestea, mercurul şi plumbul, necesită perioade îndelungate de tratament, până la obţinerea dezintoxicării definitive. E bine să ştim că 100 g de măcriş proaspăt, consumat cu 10 minute înaintea meselor de prânz şi de seară, ajută la purificarea sângelui şi la eliminarea din organism a metalelor grele. Tratamentul se face pe parcursul a zece zile, fără întrerupere.
• Salatele din frunze sunt mult mai gustoase dacă nu le agresaţi cu cuţitul, ci le rupeţi cu mâna!
Dacă în perioadele în care vă veţi trata cu ajutorul salatelor de primăvară veţi bea şi o cană cu infuzie din frunze şi flori de trei-fraţi-pătaţi, rezultatele vor fi mult mai bune. Din cauza imunităţii scăzute şi a apariţiei alergenilor specifici primăverii, eczemele alergice se declanşează instantaneu. Pentru a evita aceste afecţiuni supărătoare ale pielii, este bine ca, după masa de seară, înainte de culcare, să se bea cu înghiţituri mici şi o cană cu astfel de infuzie. Ceaiul călduţ ajută şi la un somn odihnitor.