de Carmen Ciripoiu
Stare caracterizată prin oboseală accentuată, ce se poate manifesta prin scăderea capacităţii de concentrare, cefalee, iritabilitate sau somnolenţă, surmenajul intelectual cedează în faţa tratamentelor naturiste.
Consumaţi spanac
Nopţile nedormite, stresul, munca prelungită duc cu timpul la surmenajul intelectual, boală care, dacă nu este tratată la timp, poate evolua către o stare gravă. Unul dintre remediile cele mai bune în tratarea bolii este consumul banalului spanac ca atare, proaspăt sau gătit. Se mai pot bea 100 ml de suc proaspăt de spanac înainte de masă.
Pentru a înlătura durerea de cap se foloseşte cafeaua de ghindă şi năut, în proporţie de 2 la 1. Se pregăteşte un decoct dintr-o linguriţă cu ghindă şi năut, prăjite, la o ceşcuţă cu apă.
Şi cura cu polen are rolul de a reface atât forţele fizice, cât şi pe cele intelectuale, limpezind mintea. Specialiştii spun că o cură cu polen trebuie făcută la schimbarea fiecărui anotimp. În fiecare zi se consumă două linguriţe rase, înainte de mese.
Ţineţi cură cu grâu încolţit
Pentru a elimina stresul, a îmbunătăţi memoria şi a reduce anxietatea, cura cu grâu încolţit şi orz verde este remediul ideal. Se vor consuma de trei ori pe zi 50 ml dintr-un amestec de grâu încolţit sau orz cu apă sau suc de mere. Cei care suferă de surmenaj intelectual pot lua dimineaţa şi seara un vârf de cuţit cu praf de rădăcină de obligeană cu puţină miere.
În caz de surmenaj fizic şi intelectual se recomandă, de trei-patru ori pe an, o cură cu varză creaţă. Înainte de masa de prânz sau de cină se va mânca o farfurie cu varză creaţă, tăiată mărunt, peste care se va turna puţină lămâie şi ulei de măsline. Tratamentul durează 20 de zile.
Consumul de afine activează irigarea cu sânge a creierului, iar fructele de mare facilitează atenţia, în timp ce nucile întăresc sistemul nervos. Conţinând acizi graşi, uleiul de peşte se recomandă înaintea fiecărui examen.
Excelent este şi ceaiul de chimen şi ghimbir. Nu în ultimul rând, un rol important în tratarea bolii îl are şi masarea zilnică a zonei reflectogene a capului.
Pont! Ceaiurile de mentă şi de coada-şoricelului ajută la concentrare.
• Pentru împrospătarea memoriei sunt foarte bune lămâile, caisele, bananele, portocalele, merele, prunele, strugurii, orezul, ţelina, meiul, soia, năutul sau migdalele dulci