de Cristina Cristache
Floarea de hibiscus este de-a dreptul superbă, de o culoare roşie intensă şi catifelată, gustul este acrişor, asemănător cu măceşele sau afinele, mirosul plăcut, iar beneficiile nenumărate.
Infuzia de flori ajută la slăbit
Hibiscusul face parte din aceeaşi familie cu arborele de cacao şi bumbacul. Din scoarţa lui se extrag fibre destul de groase, considerate cele mai naturale din industria textilelor. De secole, arbustul este considerat o binecuvântare pentru organism, fiind bogat în vitamina C, dar lipsit de cofeina care să ne alunge somnul sau să instaleze agitaţia. În Europa a fost adus tocmai în secolul al XVI-lea, unde s-a adaptat foarte uşor şi a vindecat neîncetat!
Floarea de hibiscus este tradiţională în Coreea de Sud, iar ţările din America de Sud şi Europa o folosesc pentru prepararea coloranţilor alimentari naturali. Ceaiul preparat din florile arbustului de hibiscus poate fi folosit în curele de slăbire, datorită proprietăţilor sale laxative. Petalele acestora reprezintă o sursă naturală pentru acidul hidroxicitric, un compus care se găseşte frecvent în structura chimică a multor produse dietetice. În plus, ceaiul conţine şi inhibitori de enzime care rup complexul de zaharuri şi amidon din corp şi reduc absorbţia carbohidraţilor.
Util în diabet
Specialiştii în medicina alternativă recomandă hibiscusul pentru stabilizarea tensiunii, în diabet şi în hipercolesterolemie. Pentru cei cu afecţiuni cardiace sau care au probleme circulatorii este indicat ceaiul. Un studiu american a relevat că trei ceşti cu ceai de hibiscus pe zi contribuie la reducerea tensiunii la persoanele cu risc sporit de atac de cord, atac cerebral şi maladii renale. Aşadar, puneţi 250 ml apă la fiert, şi când fierbe adăugaţi florile de hibiscus, de preferat, deshidratate. Luaţi-l de pe foc şi lăsaţi-l la infuzat câteva minute.
Efect laxativ garantat
În lume, hibiscusul este uitilizat atât ca antiinflamator, antioxidant, dar şi ca laxativ. Este indicat în deranjamente digestive, precum şi în stări de oboseală fizică şi psihică. Consumul său regulat previne constipaţia şi infecţiile urinare şi este bun înainte de începerea unei diete pentru golirea conţinutului intestinal şi diminuării retenţiei de apă. În acest caz se recomandă consumul a patru căni cu infuzie pe zi. În amestec cu măceşe sau alte fructe de pădure, este atât un produs medicinal benefic pentru întregul organism, cât şi un aliment foarte hrănitor.
Combate mătreaţa, dar şi micozele
Indienii îl folosesc pentru combaterea mătreţii, dar şi în caz de micoze, descuamări sau simple mâncărimi ale scalpului. Dacă aveţi părul gras, proprietăţile astringente ale vitaminei C care se găseşte din abundenţă în florile de hibiscus vor acţiona pentru a echilibra eliberarea de sebum. Puteţi folosi infuzia atât pentru a vă prepara o mască lichidă pe care să o lăsaţi să acţioneze pe păr şi scalp zece minute după baie, după care să clătiţi sau puteţi tampona cu aceasta zonele iritate.
Ştiaţi că... Planta e cunoscută şi ca trandafir chinezesc sau japonez?
Mască exfoliantă pentru faţă
Ca să obţineţi 50 g mască exfoliantă pentru faţă aveţi nevoie de 40 g argilă albă, 2,5 g flori de hibiscus, 5 g pudră de cocos şi câte 1 g alantoină şi pudră de lăptişor de matcă. Ingredientele se amestecă, iar produsul obţinut se poate păstra pur şi simplu în baie sau oriunde vă este la îndemână, căci nu necesită o conservare deosebită. Pentru a vă prepara masca pentru o utilizare, amestecaţi 10 g din pudra obţinută cu o soluţie lichidă pretabilă tenului dumneavoastră. Aceasta poate fi apă de trandafir, esenţe florale, uleiuri vegetale sau infuzii. Atenţie să nu folosiţi recipiente şi ustensile metalice! După prepararea pastei, aplicaţi cu o pensulă, lăsaţi să acţioneze circa zece minute, după care îndepărtaţi cu mâinile umede prin mişcări circulare, pentru a potenţa acţiunea exfoliantă. Antioxidanţii şi acizii organici din hibiscus vor fi sprijiniţi de efectul hrănitor al cocosului, de cel calmant şi cicatrizant al alantoinei şi de cel de stimulare a colagenului pe care îl are lăptişorul de matcă, pentru a vă face tenul impecabil.
• Evitaţi consumul de ceai de hibiscus în timpul sarcinii, al alăptării sau tratamentelor oncologice, dar şi dacă aveţi tensiunea arterială mică sau un nivel scăzut de estrogen.