de Cristina Cristache
Alimentele viu colorate ne pot proteja de la cancer până la boli de piele, îmbătrânire prematură, ne pot detoxifica, ne pot ţine departe de infecţii şi chiar pot creşte apetitul sexual. Iată ce nu ştiţi despre minunile în culori ale gastronomiei şi nutriţiei.
Specialiştii recomandă verdele
Legumele verzi şi verdeaţa sunt bogate în vitamina K, fier, potasiu, calciu şi carotenoizi, precum luteină şi zeaxantină, antioxidanţi care reduc riscul de degenerescenţă maculară, o cauză principală a orbirii, mai ales la persoanele în vârstă. O porţie zilnică din aceste alimente poate reduce riscul de a suferi un atac de cord. Alimentele colorate în verde conţin fotochimicale care protejează chiar şi de cancer. Vă recomandăm ruccola - una dintre cele mai nutritive legume. Acidul folic din frunzele acestei plante ajută în lupta contra depresiei şi nu îngraşă! Două ceşti cu ruccola au 10 calorii şi asigură 6% din necesarul zilnic de calciu, acid folic şi fibre. Aceleaşi beneficii au şi spanacul, bogat în fier, castraveţii, plini de apă şi vitamine, varza care detoxifică, mazărea, merele, care reduc riscul de atac de cord, strugurii, broccoli sau kiwi.
Galbenul - boom de vitamina C
Fără vitamina C, organismul uman nu ar rezista în faţa atacurilor virusurilor şi bacteriilor şi ar fi incapabil de a se apăra. De altfel, acidul ascorbic este singurul despre care învăţăm chiar de la primele ore de anatomie. Tot ce e galben e plin de energie, protejează de radicalii liberi, dar şi de radiaţiile solare. Cartofii, spre exemplu, sunt bogaţi în nutrienţi ce protejează creierul, scăzând şi tensiunea arterială. Recomandate sunt şi bananele, pline de magneziu, lămâile, care alungă oboseala şi infecţiile, porumbul, cu un important complex de B-uri, ananasul, bun pentru infecţii şi probleme digestive sau ardeiul gras galben.
Creierului îi place... portocaliul
Alimentele portocalii conţin din plin carotenoizi, ce reduc riscul îmbolnăvirii cu anumite tipuri de cancer şi boli de inimă, întăresc sistemul imunitar şi îmbunătăţesc aspectul pielii. Cele mai multe vitamine şi substanţe benefice creierului se găsesc în ouă. Datorită conţinutului de vitamina B12, contribuie la sănătatea celulelor nervoase. În plus, hrana portocalie conţine fier şi iod, extrem de importante pentru glanda tiroidă. Somonul sălbatic e alimentul portocaliu ideal, căci conţine acizi graşi Omega 3. Studiile au arătat că acesta reduce considerabil riscul de tulburare bipolară, depresie, tulburări afective. Un studiu din 2008 a relevat faptul că uleiul de peşte a fost la fel de eficient ca un medicament alopat pentru tratamentul depresiei majore. Să nu uităm totuşi grepfrutul, care nu conţine calorii, la fel ca apa, dar e plin de enzime ce topesc grăsimile. E foarte indicat şi în afecţiunile cu deficit de imunitate.
Roşul protejează pielea
Alimentele roşii sunt bogate în vitaminele A şi C, conţin licopen şi antocianine, care protejează pielea de efectele arsurilor solare, reduc semnificativ riscul de ateroscleroză şi previn apariţia mai multor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de sân, vezică urinară, plămâni şi piele. Carnea roşie conţine acizi graşi Omega 3, care ajută la crearea de noi conexiuni neuronale. Carnea de vită de la animalele hrănite cu iarbă are atât Omega 3, cât şi fier, important pentru menţinerea unui flux de oxigen constant spre creier. Roşiile ajută la menţinerea stării de spirit, sunt bogate în acid folic, magneziu, fier şi vitamina B6, care echilibrează neurotransmiţători vitali precum serotonina, dopamina şi noradrenalina. Sfecla este la fel recomandată, căci creşte capacitatea de memorie şi viteza de reacţie, dar nu sunt de neglijat nici căpşunile, cireşele, coacăzele sau zmeura.
Albul este inamicul infecţiilor
Compuşii alimentelor de culoare albă sunt folosiţi în industria farmaceutică, pentru proprietatea lor de a se lupta cu infecţiile. Printre cele mai cunoscute astfel de produse se numără usturoiul, însă nu putem uita de ceapă, ciuperci, sparanghel, ţelină sau varză. La fel, laptele şi mai ales untul sunt benefice pentru organismul uman. Untul e ideal pentru sănătatea creierului, căci conţine vitaminele A, D, B12 - toate contribuind la o bună sănătate mintală. Este cu atât mai bun cel provenit de la vacile hrănite cu iarbă, căci astfel se asimilează şi apoi ajung în produs acizii graşi Omega 3, care reduc inflamaţia şi ajută la formarea celulelor nervoase. Toate alimentele albe sunt bogate în antioxidanţi precum betaglucanul, un imunostimulator extrem de eficient, care ajută la întărirea capacităţii naturale de apărare a organismului.
Negrul şi violetul întăresc inima
Alimentele albastre sau violet sunt ideale pentru cardiaci, dar şi pentru cei care doresc să prevină îmbătrânirea şi degradarea organismului. Toate aceste alimente conţin niveluri ridicate de antioxidanţi puternici, precum resveratrol şi antocianine. Primul reduce riscul de boli cardiace şi cancer şi îmbunătăţeşte memoria, iar antocianinele previn bolile hepatice, reduc tensiunea arterială şi luptă contra îmbătrânirii premature. Hrana de culoare neagră conţine nutrienţi, ce ajută la scăderea riscului de apariţie a sclerozei coronariene sau a apoplexiei cerebrale. Multe dintre ele au chiar funcţii proprii de prevenire a unor afecţiuni. Spre exemplu, ciupercile cunoscute sub numele de urechi de lemn reduc posibilitatea apariţiei pietrelor la rinichi şi vezică, iar puiul cu oase negre reglează menstruaţia. Nu evitaţi, aşadar, prunele, strugurii, murele, afinele sau vinetele şi fasolea neagră.
Ponturi!
- Mugurii de bambus şi conopida au efect calmant;
- Legumele verzi pot conţine mai mult calciu decât laptele;
- Alimentele albe previn apariţia ulcerului.