de Daniela Anton
Sindromul de colon iritabil, constipaţia, balonarea şi diareea pot fi doar câteva dintre semnalele prin care colonul vă anunţă că a adunat tot felul de toxine ce încep să se descompună şi pot favoriza apariţia acestor neplăceri. Toate acestea din cauza unui stil de viaţă nesănătos şi dezechilibrat. Iată şi câteva soluţii la îndemâna tuturor.
Consumaţi cât mai multe fibre
Pentru a începe procedura de curăţare a colonului, în primul rând aveţi nevoie să creşteţi aportul de fibre ca să scăpaţi de resturile acumulate în colon şi ca să vă păstraţi sistemul digestiv sănătos. Pâinea integrală, făina de ovăz, orezul brun şi cerealele integrale, precum fulgii de grâu, ajută la detoxificarea colonului. De asemenea, gustările din alune, prăjiturile de orez, seminţele de floarea-soarelui între mesele principale, fasolea sau lintea sunt şi ele alegeri foarte bune. Cu atât mai mult cu cât ele asigură un aport important de proteine şi de vitamine B.
Includeţi legumele verzi în dieta zilnică
Pentru a ţine toxinele la distanţă de colon, includeţi legumele cu frunze verzi în dieta dumneavoastră zilnică. Spanacul, mazărea, salata verde şi varza furnizează nutrienţi şi sunt surse excelente de fibre solubile şi insolubile. O linguriţă cu pudră de spirulină luată ocazional determină curăţarea tractului intestinal prin conţinutul de clorofilă şi ajută la repararea ţesuturilor compromise. Încercaţi orzul sau supele de orz şi adăugaţi salată la sandvişuri, pentru a vă menţine intestinul şi tractul digestiv într-o bună stare de funcţionare.
Apă... cât cuprinde
Beţi cele opt pahare cu apă necesare zilnic pentru a vă menţine colonul sănătos. Prin consumul cantităţii corespunzătoare de apă în fiecare zi puteţi ţine la distanţă constipaţia, vă puteţi păstra pielea curată şi hidratată şi vă protejaţi de cancerul de colon. Simplul obicei de a consuma apă în mod regulat va avea efecte pozitive asupra sistemului digestiv, mai important decât orice supliment cumpărat de la farmacie.
De asemenea, un măr pe zi vă menţine colonul sănătos. Merele, strugurii şi alte fructe pe bază de apă vă vor „spăla” sistemul digestiv de paraziţi şi de toxinele ce favorizează instalarea bolilor. Rădăcinoasele precum cartofii sunt, de asemenea, alimente bune pentru curăţarea colonului.
Detoxificaţi-vă cu sucuri
În timp ce fructele proaspete sunt bune pentru sănătatea colonului şi a intestinelor, sucul de fructe furnizează colonului şi întregului organism vitaminele necesare (vă scapă de excesul de materiale fecale şi controlează eliminarea lor). Consumat regulat în locul sucurilor carbogazoase şi al cafelei, sucul de portocale sau de mere contribuie la creşterea imunităţii şi la eliminarea rapidă a toxinelor.
Nu săriţi peste mesele principale!
Dacă suferiţi de colon iritabil este recomandat să mâncaţi trei mese principale, cu două gustări între ele; important e să nu săriţi peste ele. O altă indicaţie e să nu mâncaţi seara târziu, ultima masă ar trebui să fie cu trei ore înainte de a vă culca.
Mâncaţi încet, fără grabă, mestecaţi bine alimentele. Înlocuiţi grăsimile animale cu uleiuri vegetale obţinute prin presare la rece. Limitaţi consumul de alcool şi alimente condimentate. Un alt aspect important este să vă obişnuiţi să faceţi sport de cel puţin două ori pe săptămână, pentru reglarea tonusului muşchilor intestinali şi prevenirea apariţiei sindromului de colon iritabil. Renunţaţi la fumat şi adoptaţi un regim alimentar potrivit. În funcţie de simptome, anumite alimente trebuie eliminate din meniul dumneavoastră zilnic sau consumul lor trebuie redus.
În cazul balonării, limitaţi cantitatea de fructe
În cazul în care predomină simptome ca balonarea şi eliminarea excesivă de gaze după masă, atunci limitaţi cantitatea de fructe pe zi la maximum trei porţii (sau o porţie de fructe uscate) şi sucul de fructe la maximum un pahar. Mâncaţi mai puţine alimente ce conţin amidon. Includeţi în meniu fulgi de ovăz şi seminţe de in (nu depăşiţi doza de o linguriţă pe zi). Includeţi chefirul, iaurturile, sana, laptele bătut, care sunt bogate în probiotice. Dacă diareea este simptomul cel mai prezent atunci: hidrataţi-vă suficient şi beţi cel puţin opt pahare cu apă pe zi sau ceai (mentă, sunătoare sau gălbenele). Eliminaţi sau reduceţi băuturile carbogazoase şi alcoolul. Beţi mai puţină cafea, ceai negru sau cola (maximum trei ceşti pe zi). Mâncaţi mai puţine fibre vegetale, care se găsesc în pâine integrală, cereale integrale, nuci şi seminţe. Curăţaţi fructele de coajă şi de sâmburi. Mâncaţi maximum trei porţii de fructe pe zi. Evitaţi îndulcitorii şi renunţaţi la guma de mestecat (conţine sorbitol, care are efect laxativ). Încercaţi probioticele, beţi lapte bătut şi evitaţi iaurturile.
Axaţi-vă pe cereale!
Consumaţi cereale integrale, fructe şi legume, dar cu moderaţie şi mare atenţie. Digestia lor produce gaze, care pot duce la balonări, dureri sau chiar diaree. Aşa că este bine ca acestea să fie incluse treptat în alimentaţie în cantităţi mici, pentru a nu înrăutăţi starea de sănătate. Anumite fibre nu se dizolvă prea bine (din orez, nuci, pielea sau sâmburii unor fructe) şi consumul lor poate agrava starea de constipaţie. În acest caz trebuie consumate mai ales fibre solubile din fructe şi legume curăţate, în special mere, mazăre, fasole, tărâţe de grâu şi ovăz. Foarte eficiente pentru intestin sunt tărâţele de psyllium (se găsesc de cumpărat la magazinele cu produse naturiste). Mâncaţi fulgi de ovăz şi seminţe de in, au fibre vegetale solubile, care îmbunătăţesc tranzitul intestinal.
Menta calmează durerile
Ceaiul de mentă relaxează muşchii peretelui intestinal şi calmează durerea însoţită de flatulenţă. Se beau una-două căni cu ceai pe zi. Adăugaţi frunze proaspete de mentă în mâncare ori de câte ori aveţi ocazia. Amestecul de ceai de mentă, muşeţel, gălbenele, valeriană şi rozmarin are efect antispastic, reduce inflamaţia muşchilor intestinali şi calmează durerile.
Şi rădăcina de genţiană este eficientă în tratarea colonului iritabil. Folosiţi 30 de picături de extract în apă şi beţi înainte de masă timp de trei-şase săptămâni.
Pentru prevenirea constipaţiei încercaţi să ţineţi o cură cu suc de aloe vera, băut pe stomacul gol.
Şi ghimbirul reduce inflamaţia şi ajută la eliminarea gazelor. Beţi ceai sau mâncaţi-l crud.
Atenţie! Faceţi exerciţii fizice timp de cel puţin 20 de minute în fiecare zi, pentru o bună digestie.
Pentru un pahar cu limonadă detoxificantă aveţi nevoie de o lingură cu sirop natural de arţar, o lingură cu suc de lămâie, un vârf de lingură cu boia şi 250 ml apă purificată. Amestecaţi aceste ingrediente şi serviţi băutura la temperatura camerei. În timpul dietei trebuie să consumaţi în jur de şase-opt pahare zilnic, timp de zece zile.