de Gabriela Niculescu
Mutătoarea are aspect asemănător unei viţe-de-vie, iar tulpinile se caţără pe tufişuri şi copaci cu ajutorul cârceilor, ce pot ajunge la lungimi de câţiva metri. Planta este aspră la pipăit, acoperită cu peri. Frunzele sunt pedunculate, ca acelea ale viţei-de-vie. Florile sunt mici şi verzui, cresc în inflorescenţe şi apar în luna mai. Fructele, bobiţe de culoare mov închis, cresc în ciorchini şi emană un miros fetid. Rădăcina are aspectul unei gulii şi este utilizată în scop fitoterapeutic.
Vine de hac durerilor de cap
Substanţele chimice conţinute de plantă sunt brionicina, luponina, tionospermina, triterpene tetraciclice (cucurbitacina, elaterina), răşini, substanţe amare, tanin, aminoacizi: citrulina, acid glutamic, etilaspargina, uleiuri volatile, substanţe toxice necunoscute, substanţe minerale. Proprietăţile sale curative sunt diuretice şi purgative, dar are şi capacitatea de a calma inflamaţiile şi durerile reumatismale. Sucul poate fi procurat de la plafar.
Folosită sub formă de suc proaspăt de rădăcină sau de tinctură, mutătoarea rezolvă problemele de constipaţie şi calmează durerile de cap. Pentru tratamentele externe se foloseşte tinctura aplicată pe comprese în calmarea inflamaţiilor, a alopeciei şi a durerilor reumatismale. De asemenea, se pot aplica rondele de rădăcină crudă pe locul dureros sau macerat de plantă.
Atenţie! Poate fi toxică
Mutătoarea este o plantă toxică - 40 de fructe reprezintă o doză mortală. Are acţiune paralizantă asupra sistemului nervos, duce la delir, iar în final survine moartea. Intoxicaţia se manifestă prin diaree cu sânge. Ca antidot se pot folosi cărbunele medicinal şi multe lichide care să dilueze principiile active din plantă. Aşadar, mare atenţie la administrare!