de Diana Georgescu
Trei denumiri pentru aceeaşi plantă: turmeric, şofran indian sau curcuma. Curcuminul este substanţa responsabilă atât pentru culoarea galbenă şi aroma pregnantă, cât şi pentru proprietăţile sale terapeutice multiple, ce au fost descoperite, încă din Antichitate, de medicina tradiţională chineză şi cea ayurvedică indiană. În scop medicinal se folosesc mai ales pudra, infuzia de rădăcină şi tinctura.
Vă scapă de tuse
Efectele antiinflamatorii sunt comparabile cu cele ale ibuprofenului sau hidrocortizonului. Turmericul e eficient în combaterea durerilor articulare sau musculare, fără a avea reacţii adverse importante, precum gastrita sau ulcerul, aşa cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor de sinteză. Doza recomandată este de un sfert de linguriţă cu pulbere consumată zilnic, presărată pe orez, pui sau orice fel de altă carne sau preparate din legume.
Este un remediu important pentu cei care suferă de tuse sau astm. În cazul tusei se poate lua o linguriţă cu miere peste care s-a presărat puţină curcuma, după care se bea un pahar cu apă călduţă. Acest tratament se repetă de trei-patru ori pe zi. Pentru a preveni declanşarea atacurilor astmatice se consumă zilnic o linguriţă cu pastă obţinută din pulbere de turmeric şi miere. Se recomandă ca înainte de a o înghiţi să se ţină sub limbă timp de 5-10 minute.
Diminuează nivelul colesterolului rău
Curcuminul inhibă oxidarea colesterolului în organism, cel care este responsabil de deteriorarea vaselor de sânge şi de formarea plăcilor de ateroscleroză. De asemenea, scade nivelul glicemiei şi împiedică formarea cheagurilor de sânge, prevenind accidentele vasculare cerebrale şi progresia diabetului.
Turmericul are un conţinut mare de antioxidanţi, fiind un aliat de nădejde în lupta cu ridurile şi în prevenirea cancerului de colon, prostată şi a metastazelor. Acest efect, combinat cu acţiunea sa antiinflamatorie, face din el un tratament ieftin şi eficient al poliartritei reumatoide şi al bolilor inflamatorii intestinale (Boala Crohn şi colita ulcerativă).
Puternic antiseptic
Este un antiseptic puternic, care curăţă tenul în profunzime şi îl lasă luminos şi curat. Se amestecă, în părţi egale, pulbere de turmeric cu pudră din rădăcină de santal, peste care se adaugă ulei de măsline. Pasta obţinută se întinde în strat gros pe faţă. Se lasă să acţioneze în jur de 20 de minute, după care se clăteşte cu apă călduţă.
O mască obţinută din amestecarea câtorva grame de pudră de cucurmă cu o lingură cu smântână, care va fi aplicată pe faţă, va determina ca tenul să devină neted şi suplu.
Pentru eliminarea toxinelor din piele se pot efectua împachetări ale braţelor, mâinilor şi ale picioarelor cu iaurt şi pudră de turmeric.
• Combinat cu orez brun, stafide şi nuci se obţine o garnitură delicioasă pentru pui sau miel la grătar. Tot turmericul dă un gust minunat preparatelor din linte, fasole verde sau conopidă.
Cum se administrează
Pudra se administrează câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, în amestec cu suc de fructe sau legume (morcov, măr, portocale, struguri etc.). Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu rădăcină la o cană cu apă. Se pot consuma două căni cu infuzie pe zi. În cazul tincturii se consumă zilnic 15-20 de picături.
• Consumat în cantităţi mari, poate produce iritaţie gastrică. Cei care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să-l folosească precaut.